Közélet

131 sertéstetem úszott a kínai folyóban

Tavaly több ezer vízben úszó elhullott állat okozott pánikot.

Először a 758 kilométer hosszú kelet-kínai Kancsang folyó egy szakaszán Nancsang város szomszédságában fedezték fel az elhullott állatokat a múlt hét végén. A Jangce mellékfolyójának vizéből kedd estig 131 darab tetemet halásztak ki, amelyeket a híradások szerint körültekintően megsemmisítettek. A kutatást folytatják.

A szakemberek szerint a szennyeződés a folyó felső szakaszán keletkezett. A vezetékes ivóvíz vizsgálatát folyamatosan végzik, annak minőségét eddig biztonságosnak ítélték.

Egy évvel ezelőtt, 2013 márciusában elhullott sertések ezreit találták Sanghaj Huangpu folyójában, ami pánikot keltett a metropolisz lakóinak körében. A nyomozás akkor megállapította, hogy a betegségben elhullott állatok a sertéstelepeiről ismert Csöcsiang tartományi Csiahszing városban kerültek a folyóba.

A kínai média akkoriban feltárta, hogy az elpusztult állatoktól bevett gyakorlatként szabadulnak meg úgy, hogy a folyóba dobják őket. Mint kiderült, akkoriban sertések tízezrei pusztultak el a tenyésztés és tartás hiányosságai, betegségek és a rossz időjárás miatt. A gyanú szerint járvány tizedelte az állatállományt. Az esetet követően a média azt közölte, hogy megszigorították az állategészségügyi ellenőrzéseket és szigorították az elhullott állatok kezelésének rendjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik