Közélet

Nehezen lelik meg a bitófától kiboruló hóhér utódát

Hiába volt sokszoros túljelentkezés a Sri Lanka-i állásra, a kiválasztott jelöltek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Két ausztrál is jelentkezett a megüresedett hóhéri állásra Sri Lankán, ahol érvényben van a halálbüntetés, de közel negyven éve senkit sem végeztek ki.

Az utolsó hóhért első munkanapján feldúlta az akasztófa látványa, a tavaly év végén 176 jelentkező közül kiválasztott két további jelölt pedig meg sem jelent új munkahelyén – közölte a Sri Lanka-i büntetés-végrehajtási intézmények parancsnoka. A meghirdetett állás iránt két ausztrál is érdeklődött e-mailben, egyikük rendszerszervező, a másik nem számolt be foglalkozásáról, ám külföldiek fogadására nincsenek felkészülve – fűzte hozzá.

Sri Lankán utoljára 1976-ban hajtottak végre halálos ítéletet, jelenleg 405 elítélt várakozik a halálsoron büntetésük végső jóváhagyására várva.

Az Indiai-óceán térségében fekvő sziget lakosságának túlnyomó része buddhista. Az országban 25 évig dúló, szeparatista tamil tigrisek ellen folytatott polgárháború 2009-ben véget ért. Azóta viszont riasztó mértékben megnőtt a gyermekek ellen elkövetett erőszak és a gyilkosságok száma, emellett komoly gondot jelent a kábítószer-kereskedelem terjedése, ezért egyes jogászok és politikusok a halálbüntetések végrehajtásáért kampányolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik