Közélet

Kaputelefonnal gyilkolt a maffia

Toto Riina egykori keresztapa, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet volt vezére elárulta, hogyan követték el a Paolo Borsellino szicíliai ügyész elleni 1992-es robbantásos merényletet.

Az olasz hatóságok több mint húsz éve keresték arra a választ, hogy ki nyomta meg a robbanószerkezetet működésbe hozó gombot a Borsellino-gyilkosságban.  A maffia akkori vezetője, Toto Riina most felfedte a titkot. A merénylet után fél évvel letartóztatott és azóta életfogytiglani büntetését töltő egykori keresztapa a milánói Opera börtön udvarán tett mindennapos séták során beszélt a merénylet részleteiről egyik rabtársának. Beszélgetésüket a maffiaellenes olasz hatóságok lehallgatták és most nyilvánosságra hozták, miután a másik rabot védelem alá helyezték.

Paolo Borsellino szicíliai maffiaellenes ügyész 1992 júliusában édesanyjához ment látogatóba. A palermói via d’Amelio utcában levő lakóháznál megnyomta a kaputelefont, amire az épület előtt leparkolt Fiat 126-os gépkocsi a levegőbe repült. Későbbi becslések szerint 100 kilogramm trotil volt benne. Borsellino és az őt kísérő öt rendőr a helyszínen meghalt. A merénylet két hónappal követte Giovanni Falcone szicíliai bíró felrobbantását az egyik palermói autósztrádán.

Az áldozat indította be a robbanást

Riina azt állította, a pokolgép gombját maga Paolo Borsellino nyomta meg, mivel az indítószerkezet távirányítóját a kaputelefonban rejtették el. “Borsellino saját kezével végzett magával” – fogalmazott a volt keresztapa.

Ez az információ újdonságnak számít, mivel még a maffiának az igazságszolgáltatással együttműködő tagjai sem tudták eddig megmondani, ki és honnan hozta működésbe a Borsellinót és kíséretét meggyilkoló robbanószerkezetet.
De ki tudja ellenőrizni, hogy Toto Riina igazat mond-e vagy sem? – kérdezte a La Repubblica olasz napilap csütörtöki száma, amely szerint a Cosa Nostra egykori vezéralakja sohasem beszél hiába.

Az újság szerint a 83 éves maffiózó tudta, hogy beszélgetéseit lehallgatták. Szavai nem is a rabtársának, hanem a hatóságoknak szóltak. Miért osztotta volna meg a maffia titkait a több mint húsz éve hallgató Toto Riina egy nála alacsonyabb rangú elítélttel? – vetette fel a La Repubblica című liberális napilap, amely szerint a büntetését szigorú feltételek között töltő Riina “féligazságaival” jobb feltételeket akar magának kialkudni. Abban reménykedne, hogy a hatóságok további maffiatitkokért cserébe hajlandóak lesznek egyezkedni vele.

Ajánlott videó

Kedden késő este jelentették be, hogy a tájékoztató idején életbe lépő szabályozás nyomán véget ér a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!