Közélet

Előzetesben Simon Gábor

Ügyvédje közölte, a közokirat-hamisítást az egykori szocialista politkus kifejezetten provokációnak tartja.

Előzetes letartóztatásba helyezte Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság – írja az MTI.  Az MSZP egykori elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják.

Simon Gábor valamennyi gyanúsítás vonatkozásában tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el – mondta a volt szocialista politikus védője újságíróknak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán. Nagy István közölte, a közokirat-hamisítást Simon Gábor kifejezetten provokációnak tartja. A védő úgy értékelte: az ügyészségi iratok nem támasztják alá, hogy védence közokirat-hamisítást követett volna el.

Milliók a bankban, hamis útlevéllel

A Központi Nyomozó Főügyészség a Hír24-gyel hétfőn közölte, újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt és kihallgatása után őrizetbe is vették. Az újonnan közölt gyanú szerint Simon Gábor egy hamis, saját személyi adatait tartalmazó, dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd felkereste egyik korábbi ismerősét, aki kérésére – az “okmány” felhasználásával – számlát nyitott egy magyar banknál. Az ügyészség szerint ezzel megáll a felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás gyanúja.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

A HírTV úgy értesült, Simon februárban helyezett el 75 millió forint értékű valutát egy fővárosi bankfiókban. A Magyar Nemzet pedig úgy tudja, ezen felül 250 ezer eurót helyeztetett el a budapesti MagNet Bankban február elején. A 240 millióhoz hasonlóan ez az összeg sincs benne a vagyonnyilatkozatában..

Ismét a terítéken a vagyonnyilatkozat

Az ügyészség hétfői tájékoztatásában kitétr arra is, hogy – túl a február 18-án közölt gyanúsításon -Simon Gáborral a 2014-es vagyonnyilatkozata kapcsán újabb hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúját is közölték, mivel ezt az okiratot is úgy adta át az Országgyűlés Mentelmi bizottságának, hogy nem tüntette fel benne be nem vallott jövedelmét.

A Magyar Nemzet szerdán már arról írt, hogy az MSZP volt elnökhelyettesének 2012-es bevallásában egy 80 milliós budai luxuslakás tűnt fel a semmiből. A lap kiderítette, hogy Simon Gábor egy 120 négyzetméteres társasházi lakást vett a XII. kerületben, a Széchenyi-hegyen, egy Ágnes utcai elit társasházban. Ráadásul ugyanott vett lakást a politikus jelenlegi felesége is. A megkérdezett ingatlanszakértő szerint a társasházban 80-90 millió forintot ér egy jó állapotú vagy felújított ingatlan. A ’86-ban épült lakások 100-130 négyzetméteresek, dupla garázs, mosókonyha és egy kisebb előkert is tartozik hozzájuk.

A lap rejtélyesnek nevezi, hogy Simon honnan szerzett több tízmillió forintot, hiszen 2011-es vagyonnyilatkozatához képest 2012-ben a tartozása mindössze 3,5 millió forinttal emelkedett, olyan jövedelme pedig akkor sem volt, ami ezt a hirtelen vagyongyarapodást magyarázhatná – írja a Magyar Nemzet

Féltették a bizonyítékokat

Az ügyészség azért döntött az őrizetbevétel, majd az előzetes letartóztatás indítványozása mellett, mert a nyomozás adatai alapján úgy vélik, fennáll a veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával, elrejtésével próbálkozna, esetleg meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, valamint nem kizárt, hogy újabb bűncselekményt követne el.

Mint ismert, Simon Gábort múlt hónapban adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás és kétrendbeli magánokirat-hamisítás miatt hallgatták ki.

A politikus akkor és most is tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Olvasói sztorik