Közélet

Méteres lángokkal égett egy folyó

Egy újabb hír, amely igazán látványosan bemutatja, milyen komoly probléma a környezetszennyezés Kínában.

Az, hogy a rohamos kínai gazdasági növekedés milyen súlyos károkat okoz a természetben olyannyira nem újdonság, hogy a külföldi híreket rendszeresen követő újságolvasó már fel sem kapja a fejét az erről szóló anyagokra. Szennyezett termőföldek, mérgekkel teli folyók, rákbeteg falvak, mérgező élelmiszerek és nagyvárosokat ellepő gyilkos szmog. Olyan sok eset fordul elő, hogy ahhoz, hogy a kínai környezetszennyezésből hír legyen, már valami igazán durva dolognak kell történni – mint például amikor több ezer döglött disznó úszik le egy folyón Sanghajba. Vagy, amikor lángra kap egy folyó a beleengedett vegyszerektől, mint ahogy az Wenzhou városában történt az előző héten.

Ötméteres lángokkal égett egy folyó Kínában
Fotó:Wenzhou News

A helyi sajtó beszámolója szerint a városon keresztülhaladó folyó egy szakasza öt méter magas lángokkal égett, veszélybe sodorva a közelben álló épületeket és megrongálva a part mentén parkoló autókat. Az esetről szóló cikk megjelenésekor a hatóságok még nem tudták, hogy miként keletkezett a tűz, csak azt, hogy mi táplálta: egy cipőgyárból „véletlenül” a folyóba engedett olaj, amelyet a bőr puhítására használnak. A gyár közlése szerint az egyik munkás hibájából került egy, azaz egy tonna olaj a vízbe. A hatóságok gyanúja szerint egy eldobott cigarettacsikk gyújthatta be.

A lángoló folyót végül habbal sikerült eloltaniuk a helyi tűzoltóknak.
Fotó:Wenzhou News

Helyiek elmondása szerint a folyó már évek óta orrfacsaró bűzt áraszt magából, amit a felső folyás mentén lévő gyárak számlájára írnak. A helyi környezetvédelmi hatóságok eddig szabadjára engedték az üzemeket, mert fontos szereplői a helyi gazdaságnak. A városlakók remélik, hogy a folyón megjelent ötméteres lángok ezen változtatni fognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik