Közélet

Rendőrpajzsokkal dolgoznak a betegektől rettegő orvosok

Olyan sokszor vernek meg dühös rokonok orvosokat Kínában, hogy Sanghaj egyik kórházában rohamrendőröknek készített pajzsokat hordanak maguknál az orvosok.

Futótűzként terjedt a kínai interneten a sanghaji Csangcseng kórház egyik orvosáról készült fénykép, amelyen azt látni, hogy a férfi egy rendőrségi pajzzsal a kezében ír receptet egyik betegének – írta a Shanghaiist. A Weibo nevű oldalon közzétett fotó sokkolta az embereket, de nagyon nem lepődtek meg, hiszen Kínában gyakran előfordul, hogy egy meghalt beteg rokonai szétverik és akár meg is ölik az elhunytat kezelő orvosokat.

Rendőrpajzzsal a kezében merészkednek csak a betegek közelébe a kínai orvosok – vagy mégsem?
Fotó:Weibo

A fénykép elterjedése után az érintett kórház megerősítette az esetet felkapó kínai újságíróknak, hogy a felvétel náluk készült, és a képen látható fehérköpenyes férfi tényleg a kórház egyik orvosa. Ugyanakkor azt állítják, a netezők teljesen félreértették. A kórház közlése szerint a kép csak viccből készült, és nem írják elő orvosaiknak, hogy rohamrendőröknek készített pajzsokkal mászkáljanak az épületben, hogy meg tudják magukat védeni az agresszív betegektől és rokonoktól.

„Csak egy poén volt, nem gondoltuk volna, ilyen gyorsan el fog terjedni” – közölte a kórház.

Kínában egyre gyakoribb az orvosok elleni erőszak, ezért a kórházakat felügyelő szervek igyekeznek az intézmények biztonságát megerősíteni, például őrökkel, biztonsági kapukkal és figyelőkamerákkal, vagy éppen az orvosokat és a kórházi személyzetet önvédelmi oktatásra íratják be. Nem hivatalos becslések szerint 2000 és 2010 között évente több mint 10 ezer egészségügyi dolgozó sebesült meg a betegek támadásainak következtében Kínában. Két hete egy vascsővel verte szét orvosa fejét egy elégedetlen beteg az északnyugat-kínai Hejlungcsiang tartomány Csicsihazs városában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik