Közélet

Vascsővel verte szét a fül-orr-gégész fejét

Évente több mint tízezer egészségügyi dolgozó sérül meg Kínában a betegek támadásai miatt. Van, ahol önvédelemre oktatják őket.

Vascsővel verte szét orvosa fejét egy elégedetlen beteg Kínában – jelentette a kínai média kedden. Az eset az északnyugat-kínai Hejlungcsiang tartomány Csicsihazs városában, egy állami egészségügyi intézményben történt. Az áldozat, Szun Tung-tao, a kórház fül-orr-gégészetének vezető főorvosa volt. A rendőrök később elfogták a gyilkost, egy Csi családnevű helyi lakost.

Kínában egyre gyakoribb az orvosok elleni erőszak, ezért a kórházakat felügyelő szervek igyekeznek az intézmények biztonságát megerősíteni, például őrökkel, biztonsági kapukkal és figyelőkamerákkal, vagy éppen az orvosokat és a kórházi személyzetet önvédelmi oktatásra íratják be.

Legutóbb tavaly októberben került a híradásokba egy súlyos eset, amikor a kelet-kínai Csöcsiang tartományban egy szintén fül-orr-gégészt halálra késelt egy volt betege.

Tavalyelőtt nyolc tartományban, illetve nagyvárosban hivatalosan 11 erőszakos támadást regisztráltak kórházakban, amelyek következtében hét ember meghalt, 28 megsebesült. Nem hivatalos becslések szerint 2000 és 2010 között évente több mint 10 ezer egészségügyi dolgozó sebesült meg a betegek támadásainak következtében.

Az orvosok elleni erőszaknak a társadalomkutatók szerint több oka van Kínában. Ezek közül is meghatározó, hogy a kezelés, a vizitdíj, a gyógyszer és az ellátás sokaknak nehezen megfizethető, a betegek, illetve hozzátartozóik pedig az ellátástól maximális eredményességet várnak.

Nem egy esetben az is kiderült, hogy az orvosok drága gyógyszereket írnak fel, hogy így fizetéskiegészítéshez jussanak, feleslegesnek tűnő vizsgálatokra irányítanak, indokolatlan beavatkozásokat végeznek el, hogy növeljék a kórház és a maguk bevételét.

A lelki egészség Kínában

Egymre-másra jönnek a hírek elborult elméjű kínaiak tettéről, és arról is szólt már a fáma, a nagy társadalmi változások, értékválságok, illetve a brutális mennyiségű munka milyen lelki megterhelést, milyen stresszt jelent nekik. Az állam, ahogy sok más területen is, nem tud lépést tartani a kínai gazdaság fejlődéséből fakadó új feladatokkal és gondokkal. A százezer főre jutó kínai pszichiáterek száma csak tizede a nyugati világban megszokott mennyiségnél, és az öngyilkosok száma is magas – százezer főre 20-23 eset jut, általában mérgezéses esetek (ezzel hatodikak a világranglistán). Az egészségügyi rendszer fejlődik, de nagyon mélyről kellett kezdeniük – csak két éve szűnt meg a kényszergyógykezelés lehetősége törvényileg, és immáron egy beteg kérhet második szakvéleményt, ha az első nem felel meg neki. Ugyanakkor számos visszaélésre és gazdasági elmaradottságból származó esetre derül fény a mentális gyógyítás területén is. Becslések szerint 100 millió ember szenved mentális betegségekben az országban, ebből 16 millió komoly eset. Úgyhogy sajnos továbbra is sok ilyen, elborult elme által okozott hírt olvashatunk vélhetően a jövőben is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.