Közélet

West-Balkán ügy: a Kúria lesöpörte a vádlottak indítványát

A négy vádlott közül ketten egy év nyolc hónapot, ketten egy év négy hónapot kaptak jogerősen.

Két vádlott felülvizsgálati indítványát elutasítva fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet a három halálos áldozatot követelő West Balkán-ügyben a Kúria csütörtökön – számolt be az MTI.  A szórakozóhelyet működtetők és a rendezvényt szervezők, biztosítók közül négyet egy évvel ezelőtt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetetés miatt ítélt el a Fővárosi Törvényszék: kettőt-kettőt egy év nyolc, illetve egy év négy hónapos letöltendő szabadságvesztésre. Közülük ketten fordultak a Kúriához felülvizsgálati indítvánnyal.

Az ügyvédek bűncselekmény hiányában felmentést, illetve enyhébb bűncselekményért enyhébb büntetést vagy új eljárást indítványoztak.

A West-Balkán Klubban 2011. január 15-én történt a tragédia. A rendezvény estéjén körülbelül háromezren zsúfolódtak össze a Nyugati téren levő klubhelyiségben, ahol pánik tört ki. Az emberek vagy mozdulni sem bírtak, vagy kényszerűen sodródtak a tömeggel. Így történhetett meg, hogy három fiatal lányt odaszorítottak a lépcsőhöz, illetve amikor elestek, rájuk léptek, rájuk zuhantak, így mindhárman megfulladtak. Rajtuk kívül tucatnyi fiatal szenvedett elsősorban zúzódásos, könnyebb sérülést.

Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012-ben mind a négy vádlottat bűnösnek mondta ki halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, ezért a törvény szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A bíróság nem jogerősen két év nyolc hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte mindannyiukat.

Az ügy másodfokra került. A korábbi döntést megváltoztatva tavaly áprilisban a Fővárosi Törvényszék az első- és a másodrendű vádlottra három év négy hónapot szabott ki, amelynek felét – egy év nyolc hónapot – két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendő. A másik két érintettelső fokon kiszabott két év nyolc hónapos büntetésének felét szintén két évre felfüggesztették, a fennmaradó időről pedig úgy rendelkeztek, hogy azt le kell tölteniük.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik