Közélet

A fél várost lezárták, hogy megmentsék egy újszülött életét

Nem mindennapi segítséget kapott a rendőröktől a kritikus állapotban lévő kisbabával kórházba száguldó mentőautó.

Az általában csak államfőknek kijáró útlezárásokkal és motoros kísérettel segítette a Kanári-szigetek legnagyobb városának rendőrsége a helyi mentőszolgálatot abban, hogy még időben kórházba tudjanak juttatni egy szívproblémák miatt kritikus állapotban lévő újszülöttet. A szívmelengető akciót a mentőautóban lévő szélvédőkamera rögzítette, és a rendőrség tette közzé.

A kisbabát alig pár órával születése után szállították Fuerteventura szigetéről mentőhelikopterrel Las Palmas egyik kórházába, ahonnan mentőautóval kellett elvinni a helyi gyermekkórházba. Hogy a mentő minél hamarabb odaérjen, a rendőrség segítsége kellett. A rendőröket a mentő indulása előtt húsz perccel riasztották, ennyi idő alatt sikerült megszervezni, hogy az útvonal mentén minden kereszteződésbe rendőrt állítsanak, hogy biztosítsák, ne legyen keresztirányú forgalom.

A mentőautó végül alig több mint öt perc alatt megjárta az egyébként kétszer annyi ideig tartó utat.

Sziréna, mentő, csak beteg nincs

Itthon a szirénázó mentő és a gyors haladás fogalmáról leginkább a Gyermekrák Alapítvány ügye ugrik be. A múlt decemberben pattant ki, hogy Balogh István saját magát furikázza a különben csak gyerekek szállítására használható mentőautóval, kikerülvén a dugót. Az elnök perrel fenyegetőzött, és a civil szféra ellehetetlenítésének szándékáról beszélt. Később viszont nem emlékezett rá, mennyiért vette a házát. Legutóbb azt hallhattuk, az ügyészség vizsgálja az alapítvány működését.

Olvasói sztorik