Közélet

Megváltozhat a West Balkán-ítélet

Kedden a védők a vádlottak felmentését kérték, mert szerintük életszerűtlen olyanért büntetni, amit annak idején nem kifogásoltak a hatóságok. Ítélet csütörtökön születhet a három halálos áldozatot követelő diszkótragédia büntetőperének felülvizsgálati eljárásában kedden a Kúrián.

A keddi tárgyalási napon a védők egyfelől arról beszéltek, hogy a bírósági eljárásban súlyos hibák voltak, másfelől pedig azt hangsúlyozták, hogy védenceik tevékenysége és a tragikus baleset között nincs közvetlen összefüggés. Korábban több hatóság tudomásul vette a hasonló, több ezer fiatal részvételével lezajló rendezvényeket ugyanazon a szórakozóhelyen. Életszerűtlen utólag felelősségre vonni a vádlottakat azért, amit a maga idejében nem kifogásoltak az illetékes hatóságok.

Háromezren zsúfolódtak össze

A Nyugati téri – azóta bezárt – szórakozóhelyre 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezren zsúfolódtak be, és a tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian megsérültek.

A rendőrség két héten belül befejezte a nyomozást, ez alatt meghallgatott több mint száz tanút, és bevont az eljárásba tucatnyi szakértőt. Nyolc gyanúsítottnál javasoltak vádemelést az ügyészségnek, az végül négy embert vádolt meg az ügyben: Szalontai Győzőt, a West Balkán Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézmény bérbeadóját, Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervezőt és Hranek István biztonsági őrt.

Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012-ben mind a négy vádlottat bűnösnek mondta ki halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, ezért a törvény szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A bíróság nem jogerősen két év nyolc hónapos végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki mind a négy vádlott esetében.

Fellebbezések folytán másodfokra került az ügy, és tavaly áprilisban a Fővárosi Törvényszék a korábbi döntést megváltoztatva Szalontai Győző első-, illetve Csanádi József harmadrendű vádlott esetében három év négy hónapot szabott ki, amelynek felét – egy év nyolc hónapot – két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendő. Kecskés Tamás másod- és Hranek István negyedrendű vádlott első fokon kiszabott két év nyolc hónapos büntetésének felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban le kell töltenie e két vádlottnak. A négy vádlott közül kettő, Szalontai és Kecskés a Kúriához fordult felülvizsgálati indítvánnyal.

Az ember, aki ott sem volt

Időközben mindkét vádlott megkezdte jogerős büntetésének letöltését, rabruhában, bilincsben hozták őket a kúriai tárgyalásra.

Szalontai ügyvédje elmondta, hogy védence nem is volt a szórakozóhelyen a tragédia bekövetkeztekor, de amikor értesült róla, nyomban a helyszínre sietett és segítette a mentést. Balszerencséje, hogy bérbeadóként ő írta alá a szerződést.

Kecskés ügyvédje arra hívta fel azok figyelmét, akik “az igazságot keresik”, hogy csupán néhány emberrel biztosítottak egy olyan rendezvényt, amelyhez mintegy hatvan biztonsági őr kellett volna, a tragikus végkifejletet pedig közvetlenül az okozta, hogy – amint korábban több tanú is elmondta – a szűk lépcsőházban feltorlódott tömeget fentről padokkal, asztalokkal megtolták lefelé. Szalontai ügyvédje ezzel összefüggésben arra emlékeztetett: vannak arra utaló információk is, hogy egyesek a tömegben azzal a rémhírrel keltettek pánikot, hogy késelés történt, e miatt lódult meg a tömeg.

Az ügyvédek bűncselekmény hiányában felmentést, illetve enyhébb bűncselekményért enyhébb büntetést vagy új eljárást indítványoztak. A Legfőbb Ügyészség képviselője a jogerős ítélet helybenhagyását kérte. Álláspontja szerint mindenkitől elvárható, hogy csak akkor fogjon tömegrendezvény szervezésébe, ha képes azt biztonságosan lebonyolítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik