Közélet

Súlyosabb ítélet a diszkótragédia felelőseinek

birosag(210x140)(18).jpg (bíróság, )
birosag(210x140)(18).jpg (bíróság, )

Legalábbis két vádlottnak. A többiek sem örülhetnek, enyhébb büntetést egyikük sem kapott.

Részben súlyosította a két évvel ezelőtti, West Balkánban történt tradédia felelőseinek büntetését pénteken a Fővárosi Törvényszék. Az elsőfokon kiszabott két év, nyolc hónapos végrehajtandó szabadságvesztéseket megváltoztatva a bíróság úgy döntött, a szórakozóhely üzemeltetője, Szalontai Győző és az egyik rendezvényszervező, Csanádi József esetében súlyosabb ítéletet hoz, három év, négy hónapot szabtak ki, melynek felét – egy év és nyolc hónapot – két évre felfüggesztették, ám a másik felét le kell tölteniük. Ők voltak egyébként az ügy első-, illetve harmadrendű vádlottjai.

A másik két érintett – Kecskés Tamás rendezvényszervező és Hranek István biztonsági főnök – esetében maradt a két év nyolc hónap, ennek felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban mindenképpen le kell töltetnie e két vádlottnak.

Az ítélet jogerős.

Budapest, 2011 január 15. – szirénáktól volt hangos a Nyugati tér. Rendőrök, mentők lepték el a környéket, fiatalok tömegei ácsorogtak az utcán, kabát nélkül, kint a hidegben. Ők voltak a szerencsésebbek. Mindannyian a West Balkánban buliztak, jóval többen, mint lehetett volna – 300 helyett csaknem 3 ezren. A hely zsúfolásig megtelt, csak egy ajtón lehetett ki- és bejutni. A szórakozók egymást taposták, sajnos szó szerint: a tülekedésben három lány halt meg, a tömeg lényegében maga alá temette a fiatalokat, amikor egy nagyobb „csapat” próbálta egyszerre elhagyni az épületet.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Ebben az ügyben végül négy embert állítottak bíróság elé – ahogy azt írtuk is – a West Balkán Kft. ügyvezetőjét, a buli főszervezőjét, valamint a zenés rendezvényeket szervező cég nevében eljáró rendezvényszervezőjét, és a buli biztonságáért felelős cég biztonsági főnökét.

Elsőfokon tavaly nyáron született döntés: a bíróság akkor számos szabályszegést állapított meg, amelyek közvetlenül vezettek a veszélyhelyzet kialakulásához és ok-okozati összefüggésben álltak a tragédiával.  Úgy ítélték, a legnagyobb mulasztás az volt, hogy a megengedett létszámnál jóval több embert engedtek be a helyre, ahol összesen 356 ember szórakozhatott volna biztonságosan.  Az akkor kiszabott két év nyolc hónapos büntetésekkel senki sem volt elégedett: az ügyész súlyosítást, a vádlottak védői pedig részben felmentést, részben enyhítést, részben pedig új eljárás lefolytatását kérték.

A szórakozóhelyet egyébként a tragédia után végleg bezárták. Orbán Viktor akkor arra szólította fel a belügyminisztert, tegyen azért, hogy hasonló szörnyűség soha többé ne fordulhasson elő. Rövid időn belül megszigorították a szórakozóhelyekre vonatkozó engedélyek kiadását és felemelték a bírságok összegét is. Egymást érték a razziák, több helyre lakat került, mert nem feleltek meg az előírásoknak.

Pénteken éppen egy ilyen esetről számolt be a NAV. Az ibrányi diszkóban számos szabálytalanságra derült fény, például, hogy 218 helyett csaknem 400-an mulattak a szórakozóhelyen, a vészkijáratok zárva voltak, ráadásul zárjegy nélküli italok kerültek elő a pult alól.  A rendőrség kezdeményezte a jegyzőnél a hely bezárását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik