Közélet

Baltát vitt a bíróságra

Évente körülbelül 360 esetben próbálnak meg lőfegyvert bevinni a tárgyalásra, akadt olyan, aki egészen extrém fegyvert tartott a csomagjában.

Megkezdi a bíróságok biztonsági rendszerének fejlesztését a Svájci–Magyar Együttműködési Program támogatásával az Országos Bírósági Hivatal (OBH) – számol be róla a Magyar Hírlap.

A lap hétfői cikke szerint a projekt keretében 104 fémdetektoros kaput és 45 röntgensugaras csomagátvizsgáló berendezést helyeznek el a bírósági épületekben. A beruházás az ingatlanok 83 százalékát érinti. Az első szakaszban – március közepéig – 45 helyen végzik el a munkálatokat.

Az OBH tájékoztatása szerint a fejlesztésre azért van szükség, mert az utóbbi öt évben jelentősen emelkedett az ügyfelek, így az átvizsgálandó csomagok száma, egyre több a kockázati tényező.

A hivatal korábbi felmérése szerint az átvizsgálóval felszerelt épületekben éves szinten 18 ezer olyan tárgyat találnak a biztonsági őrök, amelyeket tilos bevinni. A tiltott tárgyak két százaléka lőfegyver. Ahol korábban nem volt beléptetőkapu, az is előfordult, hogy az ügyfél baltát vett elő a csomagjából.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész nemrég találkozott Fazekas Sándorral, a Fővárosi Törvényszék elnökével, akivel az igazságügyi dolgozók biztonsága növelésének lehetőségeiről egyeztetett – írja az újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik