Közélet

Négy hónapos csecsemő is meghalt a felgyújtott buszon

Legalább hatan életüket vesztették, és harmincöten megsérültek a kínai merényletben.

Hat ember, köztük egy négy hónapos csecsemő meghalt, 35-en különböző fokú égési sérüléseket szenvedtek abban a tűzben, amelyet a délnyugat-kínai Kujcsou tartomány székhelyén, Kujjangban egy buszon idézett elő egy merénylő.

A Szu családnevű férfi – akit pénteken elfogtak – egy benzintartályt gyújtott fel a buszon, a nyomozók eddigi megállapításai szerint így kívánt “bosszút állni a társadalmon”. A robbanás egy általános iskola előtt történt, a busz tömve volt.

Bő egy év alatt ez a harmadik hasonló merénylet volt Kínában. 2013 januárjában egy, a munkáltatójával vitában álló bányamunkás repítette a levegőbe vállalatának egyik autóbuszát. Tucatnyi ember meghalt, 40-en megsérültek. Tavaly nyáron a déli Fucsien tartomány Hsziamen városában a helyi expresszjárat buszát lobbantotta lángra szándékosan egy férfi, 47 ember halálát okozva.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Az őrültek földje

Egyre-másra jönnek a hírek elborult elméjű kínaiak tettéről, és arról is szólt már a fáma, a nagy társadalmi változások, értékválságok, illetve a brutális mennyiségű munka milyen lelki megterhelést, milyen stresszt jelent nekik. Az állam, ahogy sok más területen is, nem tud lépést tartani a kínai gazdaság fejlődéséből fakadó új feladatokkal és gondokkal. A százezer főre jutó kínai pszichiáterek száma csak tizede a nyugati világban megszokott mennyiségnél, és az öngyilkosok száma is magas – százezer főre 20-23 eset jut, általában mérgezéses esetek (ezzel hatodikak a világranglistán). Az egészségügyi rendszer fejlődik, de nagyon mélyről kellett kezdeniük – csak két éve szűnt meg a kényszergyógykezelés lehetősége törvényileg, és immáron egy beteg kérhet második szakvéleményt, ha az első nem felel meg neki.

Ugyanakkor számos visszaélésre és gazdasági elmaradottságból származó esetre derül fény a mentális gyógyítás területén is. Becslések szerint 100 millió ember szenved mentális betegségekben az országban, ebből 16 millió komoly eset. Úgyhogy sajnos továbbra is sok ilyen, elborult elme által okozott hírt olvashatunk vélhetően a jövőben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik