Közélet

84 milliárdos kokainfogás Franciaországban

Rekordmennyiségű, mintegy 1,4 tonnányi kokaint foglalt le a francia rendőrség Le Havre kikötőjében, és négy embert előállított - közölték pénteken az illetékesek.

Soha ekkora mennyiségű kábítószert még nem találtak Franciaországban. A kokaint – amelynek feketepiaci értéke 270 millió euró (84 milliárd forint) – Franciaországban akarták eladni.

A drog a chilei Valparaisóból érkezett egy teherhajón szerdán a normandiai Le Havre kikötőjébe. A kokaint egy teherautó kerekeiben rejtették el, amely a január közepén a chilei városban véget ér Dakar-rali felszerelésit szállította.  Az üggyel kapcsolatban négy embert előállítottak, kettőt Franciaországban, kettőt pedig Bulgáriában.

Két spanyol állampolgárt “egy hosszú ás alapos nyomozást” követően követetett és egy autópályán előállított a francia rendőrség. A nyomozók őket tekintik a csempészés logisztikai felelőseinek, s jelenleg a Párizs közeli Nanterre-ben, a tiltott kábítószer-kereskedelem elleni központi hivatalban hallgatják ki őket. A szállítás két feltételezett szervezőjét, két bolgár állampolgárt csütörtökön vettek őrizetbe a bulgáriai Várnában.

1,3 tonna volt az eddigi csúcs

A francia rendőrség tájékoztatása szerint az ügyben – amelynek nyomozását a francia, a bolgár és a spanyol hatóságok szoros együttműködésben végezték – további őrizetbe vételek várhatók Spanyolországban.

A rendőrség szerint a kábítószer útjának a kikötők fontos állomásai, s ez a fogás “nagy csapát jelent a nemzetközi hálózat számára”.
A legutóbbi rekordfogás 2013 szeptemberben történt Franciaországban, akkor 1,3 tonna kokaint foglalt le a rendőrség a párizsi Roissy repülőtéren. A kábítószer az Air France légitársaság egyik menetrendszerinti járatán 31 olyan bőröndben elrejtve érkezett Caracasból, amelyek egyik utashoz sem tartoztak. Azóta húsz embert, köztük az Air France egyik caracasi vezetőjét tartóztatták le az üggyel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik