Nagyvilág

Szokatlan módon harcolnak jogaikért a szaúdi nők

Mivel a szigorú törvények nem teszik lehetővé, hogy a volán mögé üljenek, ezért vezetve tiltakoztak.

Több mint egy tucat olyan videofelvételt töltöttek föl szombaton a YouTube fájlmegosztó honlapra, amelyen szaúdi nők autót vezetnek szaúdi városokban, tiltakozásul a sivatagi királyságban érvényben lévő, a nők szabad mozgását korlátozó előírások ellen. A videókat szerte Szaúd-Arábiából küldték, többek között a fővárosból, Rijádból, a nyugati országrészből, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddából és az al-Ahsza oázis térségéből.

Mindegyiken elfátyolozott arcú nők ülnek a volánnál, és valaki – az esetek többségében egy másik nő – veszi őket az anyósülésről. Egy 32 éves kétgyermekes anya egyszerű fejkendőben vezetett el lakásától a fűszeresig és vissza.
Az akció a Women2Drive elnevezésű kezdeményezés része. A kampány alatt kibocsátott petíciót eddig csaknem 20 ezren írták alá.

1991-ben és 2011-ben is volt hasonló tiltakozó megmozdulás Szaúd-Arábiában, de a konzervatív klérus nem változtatta meg a kifogásolt törvényeket. Szaúd-Arábiában államvallás a szunnita iszlám egy különösen dogmatikus válfaja, a vahhábizmus. A hatóságok szigorú büntetést helyeztek kilátásba a polgári engedetlenség résztvevőivel szemben, de hírek szerint szombaton senkit sem vettek őrizetbe.

Vezethetnek, de mégsem

A sivatagi királyságban nincs olyan szabály, hogy nőknek tilos vezetni, de egy sereg előírás – például, hogy nem szerezhetnek jogosítványt vagy hogy csak férfi rokon társaságában léphetnek ki az utcára – lehetetlenné teszi számukra, hogy a volán mögé üljenek. Sok szaúdi nő – köztük a szombati videós tiltakozás résztvevői – a Szaúd-Arábiával szomszédos öbölbeli államokban szereztek jogosítványt.

Egy különleges támogató videó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik