Közélet

Idős apáca fröcskölt vért nukleáris létesítményre

A 84 éves nő két társával nukleáris anyagot tároló létesítmény területére tört be, ott jelszavakat írtak ki, kalapácsolták a falat és emberi vért is locsoltak rájuk. Rice nővér megköszönte, hogy élete végéig börtönben maradhat.

Megan Rice nővér, valamint a 65 éves Michael Walli és az 54 éves Greg Boertje-Obed 2012-ben a Tennessee állambeli Oak Ridge-ben a nukleáris fegyverek ellen tiltakozva, a védőkerítéseket átvágva jutott el az amerikai kormány egyetlen olyan létesítményének a faláig, amelyben fegyvergyártásra alkalmas uránt tárolnak, kezelnek és dolgoznak fel.

Legnagyobb ajándék a börtön?

Rice csaknem három, Walli és Boertje-Obed pedig fejenként több mint öt évet kapott a Knoxville-ben kedden kihirdetett ítélet szerint. A két férfi a büntetett előélete miatt kapott az apácáénál súlyosabb ítéletet. A három vádlottat még májusban bűnösnek nyilvánították és akár 20 évre is ítélhették volna.

“Kérem ne legyen kíméletes velem. Az, hogy életem végéig börtönben maradhatok, a legnagyobb ajándék számomra” – mondta a bírónak az ítélethirdetést megelőzően Rice, aki csak annyit bánt meg, hogy oly sokáig várt az akcióval.

Kerítések átvágásával, jelszavak felpingálásával, a tároló falának kalapácsolásával és emberi vérrel történő lelocsolásával a három elítélt több mint ezer dollár közvetlen kárt okozott, az Oak Ridge-i létesítmény kényszerű leállása pedig további több mint 8500 dollárnyi veszteséget jelentett. A három elítélt a Transform Now Plowshares elnevezésű békeaktivista csoport tagja volt.

Énekelni kezdtek az őröknek

Az urántárolót a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után építették egy olyan kiterjedt komplexum területén, amely a második világháború idején az Y-12-es katonai kódnevet kapta. A létesítményegyüttesnek szerepe volt az első amerikai atombomba kifejlesztésére irányuló Manhattan-projektben is.

Noha a modern biztonsági eszközökkel felszerelt létesítménynek a kerítéseknél elhelyezett szenzorai riasztottak, az aktivisták több akadályon áthatoltak és több mint két órán át haladtak, amíg elérték a raktárépületet. Amikor egy őr felfedezte őket, étellel kínálták és énekelni kezdtek.

Az Oak Ridge-i Környezetvédelmi Békeszövetség elnevezésű szervezet közlése szerint a csoport célja nem az volt, hogy demonstrálja az objektum sebezhetőségét, hanem az, hogy az általuk “háborús bűnnek” minősített nukleárisfegyver-gyártás ellen tiltakozzanak.

Az incidenst követően a szövetség, az amerikai kongresszus és az energiaügyi minisztérium vizsgálatot indított, amely “az alkalmatlanság aggasztó megnyilvánulásaira” bukkant. Vezetőket mozdítottak el, egyebek között a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóságnál is. Az objektumot őrző WSI biztonsági cég szerződését felbontották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik