Közélet

Fejen lőtte saját magát egy vadász

De végül el tudta mesélni történetét, hogy mással nem történhessen meg.

Nem sokon múlt, hogy a 41 éves kanadai vadász vérbe fagyva, és egyedül haljon meg pár kilométerre otthonától, az új-skóciai Rocklandnél. Phillip Williams még december 14-én délelőtt ment ki kacsára és lúdra vadászni a havas erdőbe, egy tengerparti területre. Amikor megérkezett a lesre, akkor tűnt fel neki, hogy elfelejtett magával lőszereket vinni – mondta le a férfi a Nova News Now című lapnak.

Ezért a nagy hóban hazament, felkapta a lőszereket, majd visszatért a lesre, ahol pár másodperc múlva már átlőtt kézzel, szétroncsolódott arccal és vakon feküdt a földön. Williams ugyanis megcsúszott a jeges talajon, amikor felállt, hogy megnézzen felette elrepülő kacsát, és elesett, sörétes vadászpuskája pedig elsült, amikor a fegyver a földre zuhant. „Aztán minden elsötétült” – mesélte el Williams.

Felállt, hogy megnézzen egy madarat, amikor elcsúszott, és a földre zuhanó puskája elsült, fejen találva a vadászt
Fotó:Thinkstock

A látását teljesen elvesztő vadász tudta, hogy lakott területre kell jutnia, ha életben akar maradni, ezért minden akaraterejét összeszedve gyalogolni kezdett. De tudtán kívül rossza irányba ment, és egyenesen a vízbe sétált. Ekkor megfordult és az ellenkező irányba kezdett el botorkálni a hóban. Szerencséjére közben valamennyire visszanyerte a látást, éppen annyira, hogy homályosan ugyan, de lássa, merre jár.

Williams tudta, hogy otthonához nem tudna eljutni a mély hóval borított tájon, ezért egyik barátja háza felé vette az irányt. Nagyjából két és fél kilométert kellett lesétálnia, egy kerítést követve, erősen vérző bal kezét a feje fölé tartva, hogy ne vérezzen el. 25 perc gyaloglás után ért oda a házhoz, de senki sem volt otthon.

A férfi ekkor berúgta az ajtót, majd felhívta feleségét, és közölte vele, hogy fejen lőtte saját magát. A nő telefonált a mentőknek, akik a ház előtt találták meg Williamset, akit végül mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, ahonnan négy nappal később már haza is engedték.

Williams tanácsa a vadászoknak: soha ne cipeljék megtöltve a puskájukat
Fotó: Thinkstock

A vadász könyöktől lefelé elveszítette a bal kezét, fél szemére megvakult, valamint 13 foga bánta az arcát ért lövést. Valamint még mindig 26 sörét van az arcába és a koponyájába fúródva. Williams elismeri, a szerencsének köszönheti, hogy egyáltalán életben van. Ha nem kapja kezét az arca elé, a duplacsövű vadászpuskából kirepülő lövedék könnyedén a halálát okozhatta volna.

A vadász az eset óta már vissza is tudott térni munkájába. A New Now-nak elmondta: azt a tanácsot kapta, hogy a legjobb dolog amit tehet, hogy elmeséli mi történt vele. „Így ezt is teszem” – mondta le Williams a lapnak, és azóta már a CBC kanadai televíziónak is elmondta, mi történt vele, azt tanácsolva vadásztársainak, hogy „soha nem cipeljenek magukkal töltött fegyvert.” Amikor a baleset után a rendőrség megvizsgálta puskáját, az nem volt kibiztosítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik