Közélet

Bálint gazda is tehet róla, hogy elütötték

Szinte elé ugrott a busz takarásából az idős férfi – ezzel védekezik az őt elgázoló sofőr.

Bálint Györgyöt és egy idős hölgyet három évvel ezelőtt ütöttek el a zebrán. A férfi napokig kómában volt, többször megműtötték. Gázolója, aki súlyos sérülést okozó közúti baleset elkövetéséért ül a vádlottak padján, azzal védekezett a tárgyaláson, hogy a kilencvenöt éves férfi és a nő szinte elé ugrott a busz takarásából, ezért ütötte el őket – számol be a Blikk.

Kölcsönös lesre futásnak hívják azt a szerencsétlen helyzetet, amikor az autós és a gyalogos egy takarás – jelen esetben a busz – miatt nem észleli egymást időben. A gyalogosnak a zebrán nincsen abszolút elsőbbsége, ugyanis körültekintési és meggyőződési kötelezettségét teljesítenie kell, és nem léphet féktávolságon belül a gépjármű elé – mondta a gázoló ügyvédje, hozzátéve, hogy a sofőr körülbelül 48 kilométer per órás sebességgel közelítette meg a zebrát. Bálint György és az elütött asszony viszont úgy emlékszik, hogy a busz már rég elment, és a zebra közepénél jártak, amikor elütötték őket.

Kit érdekelnek a gyalogosok

Magyarországon az autósok sokszor nem tartják be a KRESZ azon rendelkezését, mely szerint ha a gyalogos jól láthatóan le akar lépni a zebráról, meg kell állni, és át kell engedni. Sőt, gyakran a zebra előtti fokozott óvatosság kötelezettsége is írott malaszt marad, az autósok inkább az ellenkezőjét teszik: rálépnek a gázra, hogy megfélemlítsék az átkelni szándékozót. Ez az “erősebb kutya” mentalitás akkor üt vissza, amikor gyalogosgázolás a vége – mi is számtalanszor beszámoltunk már ilyenről, sőt nem ritka, hogy nem is egy ember (hanem akár négy is) esik áldozatául ennek a felelőtlen autós magatartásnak. Ráadásul még egy iskola, óvoda előtti zebra sem hat csillapítóan a vezetőkre.

Önnek milyen tapasztalatai vannak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik