Közélet

Pisztolyt csempészett egy iskolába a fegyverellenes aktivista

Hatalmas erőkkel vonult fel a rendőrség, miután telefonos tippet kaptak, hogy fegyveres férfi ment a diákok közé.

Két egymástól független telefonhívást kapott szinte egy időben a rendőrség, hogy egy fegyveres féri ment be a Harvey Austin Általános Iskolába, múlt héten, csütörtök délután – írta a CBS hírcsatorna helyi szerkesztősége.

Az egyenruhások nem teketóriáztak: 12 autóval, a taktikai SWAT egységgel, a kutyás K9 különítménnyel, egy páncélozott járművel, és egy helikopterrel érkeztek a helyszínre. A környéket hermetikusan lezárták, és kiderítették, hogy körülbelül 60 kisdiák lehet az épületben, akik tanítás utáni foglalkozáson vesznek részt.

Rendőrautók a Harvey Austin iskola előtt

Miután a tanárok minden diákot összetereltek a az iskola étkezdéjébe, a rendőrök és a kommandósok helyiségről, helyiségre kutatták át az épületet, s amikor a végére értek megnyugodtak, hogy nem áll fenn iskolai lövöldözés veszélye.

A biztonság kedvéért, azért átvizsgáltak mindenkit, s az 52 évesDwayne Fergusonnál valóban találtak egy pisztolyt. A férfi, mint az utcai erőszak ellen harcoló MAD DADS nevű szervezet helyi vezetője, hátrányos helyzetű fiataloknak tartott délutáni foglalkozást. Ha valakinek, akkor neki, mint egy a fegyverviselés szigorítása mellett kiálló aktivistának tudnia kellett, hogy bár az iskolai fegyvertartást már régebben betiltották, New York államban tavaly, pont az iskolai lövöldözések miatt jelentősen szigorítottak a törvényen. Míg régebben csak szabálysértésnek minősült fegyvert vinni egy iskolába, 2013 óta a súlyosabb szankciókkal sújtható bűncselekménynek minősül.

Dwayne Ferguson

Ferguson azt vallotta, hogy fogalma sem volt róla, miért volt a nagy rendőrségi felhajtás. Mivel érezte, hogy nagy baj lehet, rögtön maga köré gyűjtötte a gyerekeket, hogy ha szükséges megvédhesse őket. Nagyon meglepődött, amikor kiderült, hogy valójában miatta vonult fel az iskolánál egy rendőrhadosztály. Azt mondta, hogy gyakran hord fegyvert, ezért teljesen megfeledkezett róla, hogy az iskolába menet nála maradt.

Bár az ügyész azt kérte a bírónőtől Ferguson első meghallgatásán, pénteken, hogy csak 10 ezer dolláros óvadék fejében engedjék szabadlábon védekezni a férfit, Jeanette Ogden elismerte a férfi fontos közösségi munkáját, és büntetlen előéletét, így engedte szabadon távozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik