Közélet

Üdítővel ölték meg a kislányukat

Gyilkossággal vádolnak egy amerikai házaspárt, miután a boncolásból kiderült, kislányuk a kényszeritatásba halt bele.

A kelet-tennesseei pár korábban arra kényszerítette ötéves kislányukat, hogy két órán keresztül folyamatosan igyon a szőlő ízű üdítőből és a vízből – írta a USA Today. A kislány végül két litert tudott meginni, amikor még 2012 első napján kórházba került. Azonban az orvosi segítség későn érkezett, a lány már nem volt öntudatánál és a bőre is kék színűvé változott.

A boncolási jegyzőkönyvből most kiderült, hogy a kislány agykárosodást szenvedett, a hirtelen és túlzott folyadékbevitel következtében az agya megduzzadt és agysérve lett, amibe belehalt. Ilyenkor az agy megpróbál – a tágulás következtében – mindenhová beférkőzni a koponyában, ez pedig súlyos következményekkel jár.

A napi adag kétszerese két óra alatt…

Orvosok szerint egy 4-8 éves gyerek egy átlagos napon az ételekkel bevitt folyadék mellett 1200 ml, azaz 1,2 liter folyadékot ajánlatos igyon – a nyári hőségben ennél többet, mivel pótolni kell az elpárolgott (kiizzadt) folyadékot. Ha ennél többet adunk neki, akkor előfordulhat, hogy nem tud enni, és az nem jó. A nyári melegben sem csak vizet ajánlott enni, hanem tápanyagban dúsabb folyadékot is (tejet, üdítőt, levest), hogy az ásványi anyagokat is pótoljuk.

A két elvetemült szülő tehát két óra alatt a napi ajánlott folyadékmennyiség dupláját diktálta szegény gyerekbe…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik