Közélet

Már szabadulásakor rabolni akart a budai liftes gyilkos

A huszonéves három nőre támadt rá, első áldozatát még nem bántotta, a másik kettőt azonban többször is megszúrta egy tapétavágóval.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a „liftes gyilkosként” elhíresült 23 éves fiatal ellen, aki nőket rabolt ki és késelt meg Budán. Az ügyészség nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékhez.

A vádirat szerint a tettes 2012 szeptemberében szabadult a fegyházból és már akkor eldöntötte, újabb erőszakos bűncselekményekből tartja fenn magát, vagy legalábbis kiegészíti fizetését. Magányosan hazafelé tartó nőkre csapott le, összesen három alkalommal 2012 októbere 21. és december 7. között. Mindhárom támadást a III. kerületben hajtotta végre. A módszere minden esetben ugyanaz volt, hazáig követte kiszemeltjét, majd egy liftbe szállt vele. Első áldozatát nem bántotta, ám a többeiket összeszurkálta.

Két nőt egy tapétavágóval sebesített meg, egyikük életéért napokig küzdöttek az orvosok, de nem tudtak segíteni rajta.  Az ügyészség szerint a másik asszony halálának is fennállt a reális lehetősége, tekintve, a tettes hogyan, mivel, hova és milyen erővel támadt. Hogy áldozata túlélte a brutális rablást, csak a véletlennek illetve saját lélekjelenlétének volt köszönhető.

Korábbi rendőrségi tájékoztatás szerint a gyilkos a három támadással mindössze néhány ezer forintot zsákmányolt.

A fiatal a bűncselekmények elkövetését részben beismerte. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott vele szemben. A tettes előzetesben várja a tárgyalást.

Három csapás

Az Országgyűlés 2010 nyarán módosította a büntetőjogi szabályozást, amely a “három csapás” elvével a legsúlyosabban bünteti az elkövetőket. Ennek fényében a bűnismétlő, erőszakos bűnözőkkel szemben, a harmadik bűncselekmény után a büntetési tétel felső határa megduplázódik, és ha ez eléri a húsz évet, automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik