Közélet

Veszélyesebb lett a készpénzfelvétel?

ATM-es lopás eddig országosan havi egy-két alkalommal fordult elő, a rablásokról azonban nincsenek pontos adatok. Volt és jelenlegi rendőrök ezeknek az eseteknek az elszaporodására számítanak – írja a hvg.hu.

Február elsejétől ingyen vehetnek fel havonta kétszer, összesen 150 ezer forint értékben készpénzt azok, akik január 20-ig erről nyilatkoztak bankjuknál. Ez azonban azt is jelentheti, hogy az emberek több pénzt fognak kivenni az ATM-ekből, megpróbálnak a 150 ezres limithez (már amennyiben van ennyi pénzük a számlájukon) teljesen ingyen hozzájutni.

Eddig a Bankszövetség adatai alapján az emberek átlagosan 40 ezer forint körüli összeget vettek fel két alkalom során, írja a hvg.hu. Hozzátéve, hogy könnyen lehet, hogy ennek az összegnek két és félszeresét egyszerre veszik fel majd az emberek.

Nem árt az óvatosság

Ennek negatív következménye lehet az, hogy elszaporodnak a lopási kísérletek az automatáknál. A Vagyonvédelmi Kamara adatai szerint ATM-es lopás eddig országosan 1-2 alkalommal fordult elő havonta, rablásokról (amikor erőszakot is alkalmaznak) nincsenek pontos adatok. Ezek az esetek a statisztika szerint nem voltak számottevőek – derül ki a cikkből.

A lapnak nyilatkozó volt és jelenlegi rendőrök szerint nő majd az ilyen pénzszerzési próbálkozások száma, és a legnagyobb kockázat az idősek esetében lehet.

Éppen ezért tanácsolja az egyik nyomozó, hogy a pénzfelvétel után azonnal tegyük el a kapott bankjegyeket, nehezen hozzáférhető helyre. Sokan ugyanis menet közben teszik csak el a pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik