Közélet

Életeket ment a nászéjszakán meghalt nyolcéves lány

Az egész világon nagy vihart kavart eset óta egymás után menekülnek meg a jemeni kislányok a kényszerházasságoktól.

Tavaly szeptemberben a Hír24 is beszámolt az egész Arab világot sokkoló esetről, amikor egy negyvenéves férfihez hozzáadott nyolcéves kislány belehalt a nászéjszakába. A szörnyű hír olvasóinkat is megrázta, és egyike volt legolvasottabb és legtöbbet kommentelt cikkeknek. A lány halála azonban nem maradt nyom nélkül. A hatalmas felháborodás hatására a jemeni kormány elkezdett komolyan foglalkozni a gyermekházasságokkal és azóta sokkal bátrabban lépnek fel a hagyományosnak számító gyakorlat ellen.

Mint az előző héten, amikor a rendőrség nagy erőkkel vonult ki, hogy megakadályozzák egy nyolcéves lány kényszerházasságát – írta szerda eset a Gulf News. A kislányt apja akarta feleségül adni egyik unokatestvéréhez, és a menyegzőt az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni. „Már teljes erővel tartott a készülődés az esküvőre”, amikor a rendőrök kiértek – mondta el egy magas rangú rendőri vezető.

A házasságtól megmentett nyolcéves kislány
Fotó: Gulf News

A rendőrséget egy aktivista értesítette, akinek a lány nagybátyja egy nappal az esküvő előtt mondta el, hogy a gyerek szülei mire készülnek. Az aktivista elmondása szerint a rendőrség azonnal kivonult a család házához, ahonnan az apa gyorsan el is menekült, amikor meglátta a teljes fegyverzetben érkezett rendőröket. A férfi azonban nem jutott messzire, a rendőrök elfogták és letartóztatták, a kislányt pedig nagybátyja gondjaira bízták.

Az apát azonban a Gulf News beszámolója szerint „nem tartották sokáig börtönben”, mert beismerte, hogy hibát követett el, és ígéretet tett arra, hogy addig nem adja feleségül a lányát senkinek, amíg el nem éri a jogilag meghatározott életkort. Az apa ellen nem indítanak eljárást, mert ő a szegénységben élő család egyedüli kenyérkeresője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik