Élet-Stílus

13 évesen már özvegy volt, kisbabával

Az etióp kislány tízéves volt, amikor szülei házasságra kényszerítették egy fiúval, akit korábban még soha nem látott.

„Feleségül mész” – ezzel ért véget Alemtsahye Geberkidan gyerekkora, amikor tíz éves volt. Az egyik pillanatban még gondtalanul játszott a házuk előtt, a másikban már házasságra készülő „nő” volt, két hónap múlva pedig már egy 16 éves fiú felesége. „A szüleim és a fiú szülei döntöttek a házasságról”, neki nem volt beleszólása – mondta el a Daily Mailnek a most már 38 éves, Londonban élő nő, aki jelenlege egy gyerekházasságok ellen küzdő szervezetnek dolgozik.

Alemtsahye a 16 éves fiúval kötött házassága után elköltözött szüleitől, hogy férjéről gondoskodjon. Az iskolai tanulmányait be kellett fejeznie, és neki kellett elvégeznie a háztartási munkákat. Vizet hordott, tűzifát gyűjtött és főzött – ezzel teltek a napjai. Majd 13 évesen anya is lett – miközben Etiópiában véres polgárháború dúlt. A harcok elől az akkor már 19 éves férje sem menekült. A lázadók magukkal vitték harcolni és a férfi elesett. Alemtsahye 13 évesen már özvegy is volt, egy kisbabával.

Etióp kislányok – vajon meddig tart majd gyerekkoruk?
Fotó: AFP

Az özvegy kislány ezután embercsempészek vitték el magukkal Egyiptomba, egy jobb élet reményével kecsegtetve a kisfiát a szülei gondjára bízó lányt, aki végül cselédként dolgozott éhbérért. 16 éves volt, amikor arab embercsempészek Londonba vitték, ahol menekültjogért folyamodott, amit meg is kapott. Előbb egy mostohacsaládnál élt, majd saját lakásba költözhetett. Iskolába járt, megtanult angolul, majd egy gyerekházasság ellen küzdő alapítványnál kezdett el dolgozni.

Most 25 éves fiát csak akkor látja, amikor néha-néha hazalátogat Etiópiába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik