Közélet

Hiába volt jegye, a földre teperték

Nem adta oda jegyét az ellenőröknek a férfi, ebből lett a konfliktus, amire másként emlékszik vissza ő, és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, videóra vették, ahogy három közterületfelügyelő lebirkózott egy férfit a Ferenciek terén. A hvg.hu-nak a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elismerte, hogy két közterület-felügyelőjük látható a felvételen. Közlésük szerint a férfi 7-es buszra felszállás után nem állt szóba az ellenőrrel, hanem odarohant a jegykezelő készülékhez. Hozzátették, hogy az ellenőr hiába kérte, nem adta át neki a jegyet, ezért fordult a közterület-felügyelőkhöz. Azt írták, hogy utas megtagadta személyazonosságának igazolását, és „nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel ócsárolta a közterület-felügyelőket”.

Közlésük szerint azért teperték le a férfit a Ferenciek terén, mert megpróbált elszökni. Azért került a földre, mert megcsúszott a havas járdán – magyarázták.

 

Az eset elszenvedője a 444.hu-nak számolt be a szerda délután történtekről.

“A teljes történethez hozzátartozik az is, hogy amikor felszálltam a buszra a Rudas fürdőnél egyből odajött hozzám az ellenőr, hogy jegyeket bérleteket, én meg amúgy is épp a tárcámért nyúltam, hogy lyukasszak, de azt már nem engedte, hogy lekezeljem a jegyem” – emlékszik vissza a felszállás pillanatára.

Ő azt állítja, hogy beszélt az ellenőrrel – miszerint szeretne fizetni az utazásért, de ha nem engedik, akkor nem tud. Ekkor hallotta, hogy azt mondják a közterületeseknek „innentől a tiétek”. Úgy emlékszik, hogy nem kértek tőle iratokat, és nem említettek igazoltatást, egyszerűen csak lefogták.

Szökési kísérletéről így számolt be:

“a Ferenciek terénél leszállítottak “kézenfogva” a közterületesek, és természetesen meg is próbáltam szabadulni, mert szerintem teljesen nonszensz, amit műveltek, már a buszon lefogtak”.

Hozzátette, hátizsákjában laptop, kezében szatyor volt, ezért „nagyon finomkodott”. Szerinte igenis lenyomták a földre.Mikor megkérdezte a közterületest, hogy miért tette, azt a választ kapta, hogy rendőri jogkörrel rendelkezik. Ezt az egyik érkező rendőr ki is javította, hogy nem igaz.

A férfi hálásan ír a rendőrökről „akik nagyon kedvesek, és segítőkészek voltak, és kimenekítették a közterületesek terrorizálása, és a sáros pisis latyakból”. A közteresekről már kevésbé kedvesen fogalmaz:

“Valószínűleg az a probléma gyökere, hogy a közterületes azt hiszi magáról, hogy rendőr, szinte megtévesztésig ugyanolyan ruhába öltöztetik őket, ellátják jelvénnyel meg egy-két kiegészítővel az oldalán, ráadásul igazoltathat, és ezektől teljesen azt hiszik, hogy rendőri jogkörrel rendelkeznek. Az igazság viszont az, hogy nem rendelkeznek azzal a mértékű és minőségű kiképzéssel, amivel egy rendőr viszont igen”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik