Közélet

Hiába volt jegye, a földre teperték

Pálfi Rita

2014. 01. 30. 07:35

Nem adta oda jegyét az ellenőröknek a férfi, ebből lett a konfliktus, amire másként emlékszik vissza ő, és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság.

Korábban a témában:

Ahogy arról korábban beszámoltunk, videóra vették, ahogy három közterületfelügyelő lebirkózott egy férfit a Ferenciek terén. A hvg.hu-nak a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elismerte, hogy két közterület-felügyelőjük látható a felvételen. Közlésük szerint a férfi 7-es buszra felszállás után nem állt szóba az ellenőrrel, hanem odarohant a jegykezelő készülékhez. Hozzátették, hogy az ellenőr hiába kérte, nem adta át neki a jegyet, ezért fordult a közterület-felügyelőkhöz. Azt írták, hogy utas megtagadta személyazonosságának igazolását, és „nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel ócsárolta a közterület-felügyelőket”.

Közlésük szerint azért teperték le a férfit a Ferenciek terén, mert megpróbált elszökni. Azért került a földre, mert megcsúszott a havas járdán – magyarázták.

 

Az eset elszenvedője a 444.hu-nak számolt be a szerda délután történtekről.

“A teljes történethez hozzátartozik az is, hogy amikor felszálltam a buszra a Rudas fürdőnél egyből odajött hozzám az ellenőr, hogy jegyeket bérleteket, én meg amúgy is épp a tárcámért nyúltam, hogy lyukasszak, de azt már nem engedte, hogy lekezeljem a jegyem” – emlékszik vissza a felszállás pillanatára.

Ő azt állítja, hogy beszélt az ellenőrrel – miszerint szeretne fizetni az utazásért, de ha nem engedik, akkor nem tud. Ekkor hallotta, hogy azt mondják a közterületeseknek „innentől a tiétek”. Úgy emlékszik, hogy nem kértek tőle iratokat, és nem említettek igazoltatást, egyszerűen csak lefogták.

Szökési kísérletéről így számolt be:

“a Ferenciek terénél leszállítottak “kézenfogva” a közterületesek, és természetesen meg is próbáltam szabadulni, mert szerintem teljesen nonszensz, amit műveltek, már a buszon lefogtak”.

Hozzátette, hátizsákjában laptop, kezében szatyor volt, ezért „nagyon finomkodott”. Szerinte igenis lenyomták a földre.Mikor megkérdezte a közterületest, hogy miért tette, azt a választ kapta, hogy rendőri jogkörrel rendelkezik. Ezt az egyik érkező rendőr ki is javította, hogy nem igaz.

A férfi hálásan ír a rendőrökről „akik nagyon kedvesek, és segítőkészek voltak, és kimenekítették a közterületesek terrorizálása, és a sáros pisis latyakból”. A közteresekről már kevésbé kedvesen fogalmaz:

“Valószínűleg az a probléma gyökere, hogy a közterületes azt hiszi magáról, hogy rendőr, szinte megtévesztésig ugyanolyan ruhába öltöztetik őket, ellátják jelvénnyel meg egy-két kiegészítővel az oldalán, ráadásul igazoltathat, és ezektől teljesen azt hiszik, hogy rendőri jogkörrel rendelkeznek. Az igazság viszont az, hogy nem rendelkeznek azzal a mértékű és minőségű kiképzéssel, amivel egy rendőr viszont igen”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.