Közélet

A csomagtartóba zárták a sötéttől félő hároméves gyereküket

Ezzel a sokkolós módszerrel akarták a szülők kigyógyítani a félelemérzésből a kisfiút.

A huszonéves amerikai szülők elmondásuk szerint csak segíteni akartak hároméves gyereküknek, amikor autójuk csomagtartójába zárták, és úgy autóztak vele – jelentette a CBS Pittsburgh. A vád szerint legalább három alkalommal próbálkoztak azzal, hogy így szüntessék meg a fiú félelmét a sötéttől. A nyomozók elmondása szerint autózás közben lehajtották a jármű hátsó ülését, és azt mondták a fiúnak, hogy keresse meg a csomagtartóba rejtett édességet. Majd amikor a csomagtartóban volt, rácsukták az ülést, és csak akkor engedték ki, amikor útjuk végére értek.

„Nem volt valami nagy ötlet” – mondta el az esettel kapcsolatban az anya ügyvédje a televíziónak, de a bírósági eljárással kapcsolatban csak annyit közölt, hogy tanácsa ellenére vádalkut kötöttek, de részleteket nem árult el. Azt viszont elmondta, hogy a hároméves kisfiú jól van, és a házaspártól nem vették el gyerekeiket.

Az esetről szóló beszámoló azt nem említette meg, hogy a kisfiú még mindig fél-e a sötétben.

A Fűrész-filmek pedagógiája

“Nézz szembe a legnagyobb félelmeddel; ezután a félelemnek már nincs hatalma feletted. Szabad vagy.” mondta Jim Morrison, Etelka néni a piacon és a gyevi bíró, ám ezt a kétségtelen igazságot érdemes az önkéntesség szemszögéből megvizsgálni, azaz ha pl. ókeresztény rabként téged a rómaiak odavetnek az oroszlánok közé, nem biztos, hogy túl tudsz lépni az oroszlánfóbiádon. A gyerekek irracionális világa pedig nyilván más logika alapján működik, a sötétség, ahogy az alvás és az este, egy ismeretlen világ tere, amelyben kivetülnek félelmeik, szorongásaik. Amúgy a pszichológusok óva intenek a “csináld meg, és kapsz egy csokit” típusú “gyerekkori korrupciótól”, elsősorban ne a jutalmazás miatt-érdekében csináljon meg a gyerek valamit, hanem mert megérti-megérzi, hogy az úgy helyes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik