Közélet
burka ferenc mánival kitakarva (burka ferenc, )

45 milliós kártérítés után újra bíróság előtt apa és fia

Burka Ferencet és fiát korábban, egy férfi megölése miatt előbb 15, illetve 13 év fegyházra ítélték, majd megismételt eljárásban bizonyítottság hiányában jogerősen felmentették a gyilkosság vádja alól.

Korábban a témában:

Perújítás miatt emberölés vádjával áll ismét bíróság előtt apa és fia a Debreceni Törvényszéken. Az újszentmargitai idősebb és ifjabb Burka Ferencet az 1999-ben történt bűncselekmény miatt különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsították, emiatt 5 év 8 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban.

Apa és fia a felmentő ítélet után kártalanításért beperelte az államot, és 20, illetve 25 millió forintot kapott. Ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás volt indokolatlan fogva tartás miatt.

Új tanúk, új bizonyítékok

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség 2012 márciusában perújítási nyomozást rendelt el, annak során új tanúk és szakértők kerültek képbe, új tárgyi bizonyíték került elő, illetve a nyomozó hatóság titkos adatszerzés útján is új információkhoz jutott.

Ezek alapján a fellebbviteli főügyészség 2013 júliusában perújítási indítványt nyújtott be a Debreceni Ítélőtáblára, amely szeptemberben elrendelte a perújítást és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki az eljárás lefolytatására.
A Debreceni Törvényszéken Lányi Csaba büntetőtanácsa kedden, az első tárgyalási napon az ügyben keletkezett iratokat, illetve a vádlottak korábbi vallomásait ismertette.

A két vádlott a keddi tárgyaláson nem tett vallomást és a kérdésekre sem válaszolt, korábban mindvégig tagadták a bűncselekmény elkövetését. A bíróság délután azt a tanút hallgatta meg, akinek a bejelentése nyomán 2012-ben elindult a perújítási nyomozás. Az asszony (ifjabb Burka volt élettársának anyja) elmondta: az unokájától hallotta, hogy apjáék követték el az újszentmargitai gyilkosságot 1999 márciusában.

Brutális gyilkosság

Az elkövetők csaknem másfél évtizeddel ezelőtt Újszentmargitán álmából felriasztva támadtak a sértettre, a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy a férfi belehalt sérüléseibe. Az udvaron fekvő áldozatot másnap egy arra járó vette észre, orvost azonban már hiába hívott hozzá. A férfi lakóházáról egy háromezer forint értékű tetőantenna tűnt el.
Időközben egy, a bűncselekményhez közeli szántóföldről előkerült egy antenna darab, amely a szakértő szerint 11-15 éve lehetett a földben, vagyis odakerülhetett a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, 1999-ben.

A vádlottak védői jogtalannak, törvénytelennek és megalapozatlannak nevezték a perújítási eljárást. Zeke László és Győrffy István írásban indítványozták, hogy a bíróság függessze fel az eljárást, amelynek elrendelése – az ügyvédek álláspontja szerint – nem felelt meg a perújítási eljárás törvényi szabályozásának. A védők úgy ítélték meg, a vádlottak és védőik tudta nélkül alkalmazott titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött adatokat a bíróság nem veheti figyelembe az eljárásban.

Lányi Csaba bíró átvette a beadványt, de közölte: mivel a perújítást a Debreceni Ítélőtábla rendelte el, a törvényszéknek nincs módja ebben a kérdésben határozatot hozni. A tárgyalás csütörtökön a kedden meghallgatott koronatanú unokája és más tanúk, illetve szakértők meghallgatásával folytatódik.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.