birosag(960x640)(45).jpg (bíróság)
Közélet

Napolják a hírhedt Burka-ügyet

A vádhatóság akadályoztatása miatt csúsztatják januárra a tárgyalást.

Az 1999-es újszentmargitai gyilkosság ügyét november 28-án kezdték volna tárgyalni – ismét. A Debreceni Törvényszék közleménye szerint a vádhatóság akadályoztatása miatt kellett új időpontot kitűzni. Apa és fia – akik néhány éve rekordkártérítést kaptak az államtól – január 28-án állnak ismét bíróság elé, már sokadjára.

Új tanúk, új szakértők, új bizonyítékok

Mint ismert, a hírhedt Burka-ügyben a a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a perújítást. A vádhatóság szerint ugyanis „új és perdöntő bizonyítékokat” sikerült beszerezni a perújítási nyomozás alatt. A táblabíróság szeptemberben alaposnak találta az indítványt, így megismételt eljárásra kötelezte a törvényszéket. A Debreceni Ítélőtábla indoklásában kiemelte, a bíróságnak most azt kell megállapítania, hogy mennyire helyállóak a beszerzett új bizonyítékok és megdőlhet-e az a korábbi álláspont, miszerint nem bizonyítható, hogy apa és fia ölt 14 évvel ezelőtt.

A perújítási nyomozás alatt új tanúk és szakértők kerültek képbe, új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján is új információkra derült fény. A Debreceni Törvényszéknek most ezeket kell górcső alá vennie.

Betonvassal egy néhány ezres antennáért

A bűncselekmény még 1999 márciusában történt Újszentmargitán. Az áldozatra álmából felriasztva támadtak rá, és a vád szerint betonvassal olyan brutálisan bántalmazták, hogy belehalt sérüléseibe. Másnap egy arra járó vette észre az udvaron fekvő férfit, orvost azonban már hiába hívott hozzá. A férfi házáról egy mindössze 3000 forint értékű tetőantenna tűnt el.

Tárgyalás. Újratárgyalás. Kártérítés. Perújítás

Az ügyet 2000 áprilisában kezdték tárgyalni, 2002-ben született meg az elsőfokú ítélet. Egy évvel később azonban a másodfokon döntést hozó Szegedi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. 2005-ben az érintetteket felmentették bizonyítottság hiányában. Egy évvel később a Debreceni Ítélőtábla másodfokú végzésében helybenhagyta a felmentő határozatot.

B. Ferenc a felvett kártérítéssel 2007-ben
Fotó: MTI / Oláh Tibor

Pár hónap elteltével a páros pert indított az állam ellen, kártalanítás címén 50-50 millió forintot kértek. 2007 elején a felek megegyeztek, így az idősebb férfi 20, fia pedig 25 milliót vághatott zsebre. Indokolatlan büntetés miatt máig ez a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítás.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.