Közélet

Brutális gyermekkínzás: szakmai hibákat ismert el a kormányhivatal

gyermekbantalmazas(960x640)(2).jpg (gyermekbántalmazás, síró gyerek, )
gyermekbantalmazas(960x640)(2).jpg (gyermekbántalmazás, síró gyerek, )

Újabb fejlemény a szigetszentmiklósi bántalmazás ügyében.

A Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala nemrég fejezte be a szigetszentmiklósi brutális gyermekbántalmazási eset miatt indított vizsgálatát. Megállapították, hogy a gyermekekkel kapcsolatban álló védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat nem észlelte a gyermekek szexuális bántalmazását, ilyen jelzés sem szóban, sem írásban nem történt.

Nem szüleik rémtettei miatt kerültek nevelőszülőhöz, hanem mert rendkívül elhanyagoltak voltak – mondták akkor az illetékesek. Bár a hivatal nem talált felelőst, az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte, hogy szakmai felügyeleti jogosítványával élve megvizsgálja a gyámhivatal eljárását.

Szakmai hibák, jogaszbálysértések

Legújabb fejleményként a kormányhivatal közleményt tett közzé, amelyben azt írják, a gyermekek elhanyagolásával kapcsolatban a hivatal tárt fel szakmai hibákat, jogszabálysértéseket, amelyekről értesítette az alapvető jogok biztosát és az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), ezeket az ombudsmani vizsgálat lezárulása után hozhatják nyilvánosságra.

A vizsgálathoz a kormányhivatal minden segítséget megad – tették hozzá.

Mint ismert,  a botrányt a Blikk robbantotta ki tavaly november végén. A vádiratra hivatkozó cikkben megírták, hogy egy házaspár éveken át kínozta, rendszeresen megerőszakolta és verte három kiskorú gyerekét.

A gyerekekkel a vád szerint ezen kívül fekáliát és patkányt etettek. Csak 2012 januárjában kerültek el brutális szüleiktől. A szülök rács mögött vannak, az ügyet zárt ajtók mögött tárgyalja a bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik