Közélet
bíróság (bíróság)

Tizennyolc év után ítéleték el a conti caros szurkálót

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 01. 08. 17:09

Az ügyet '97-ben lezárták, tavalyelőtt kezdtek újra nyomozni. A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott ölt a luxusszalonban. A férfi végig tagadott.

Bűnösnek találta és 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék szerdán azt a férfit, aki a vád szerint 1996-ban leszúrta ellenfelét a Conti-Car nevű, luxusautókat forgalmazó cég zuglói szalonjában. A szerdai tárgyaláson Doszpot Péter – aki akkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának a vezetője volt – azt vallotta, a városban már akkor tudták, hogy ő a tettes, csak éppen nem tudták bizonyítani.

Elszámolási vitából késelés

A bíróság szerint a férfi több társával 1996. július 30-án délelőtt jelent meg a Conti-Car zuglói szalonjában, hogy pontot tegyen egy korábbi elszámolási ügy végére. A későbbi áldozat – aki egyébként sajtóhírek szerint egy az éjszakai életben ismert kőbányai bokszoló volt – is így tett csapatával.

A szalon kávézójában csaptak össze, először csak sértegették egymást, majd verekedés tört ki. A dulakodásba bekapcsolódott a vádlott is, és kétszer megszúrta a bunyóst, aki azonnal belehalt sérüléseibe.

Látták, de inkább mégsem

A bűncselekmény idején a szalonban volt  mások mellett a szalon egyik tulajdonosa, az Energol-ügyben érintett Radnai László és – az Aranykéz utcai robbantásban később életét vesztő – Boros József Tamás is. Az ott lévők több okból is úgy gondolták, érdekük fűződik ahhoz, hogy ne derüljenek ki a bűncselekmény részletei, ezért azt vallották, nem láttak semmit. Az akkori nyomozást a rendőrség bizonyítottság hiányában kénytelen volt megszüntetni 1997-ben.

2012-ben szedték elő az ügyet

A rendőrség azután kezdte újra a nyomozást, hogy 2012-ben Radnai László vallomást tett ebben az ügyben is. A szurkálót sokkal később, 2012 augusztusában fogta el a rendőrség, előbb csaknem egy évre előzetes letartóztatásba került, majd tavaly nyáron házi őrizetbe helyezték.

A tárgyalás alatt a férfi végig tagadta, hogy ott volt a szalonban a kérdéses időben, azonban a tanúk, akiket a bíróság meghallgatott, – többek között Boros József Tamás korábban tett vallomása – ezt cáfolta. Több vallomás szólt arról is, hogy a vádlottat látták késsel a kezében, ráadásul az áldozat közelében, bár azt senki nem állította, hogy a szurkálásnak is tanúi lettek volna.

Szúrt, de nem döntötte el előre

Egyikük azt mondta, a férfi nem sokkal a  gyilkosság után azt mondta neki, ő szúrt a Conti-Car védelmében, és ezért pénzt szeretne szerezni.  A vádlott védője ügyfele csak így próbálta megszedni magát. A bíróság szerint viszont nem életszerű, hogy valaki csak azért vállaljon magára egy gyilkosságot, hogy így jusson bevételhez.

A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott  szúrt, ám azt  nem lehet azt mondani, hogy előre megfontolt szándékkal tette volna.

Jem jogerős

A férfi büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető. Az ítélet nem jogerős, a vádlott felmentésért fellebbezett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.