Közélet

Tizennyolc év után ítéleték el a conti caros szurkálót

bíróság (bíróság)
bíróság (bíróság)

Az ügyet '97-ben lezárták, tavalyelőtt kezdtek újra nyomozni. A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott ölt a luxusszalonban. A férfi végig tagadott.

Bűnösnek találta és 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte emberölés miatt a Fővárosi Törvényszék szerdán azt a férfit, aki a vád szerint 1996-ban leszúrta ellenfelét a Conti-Car nevű, luxusautókat forgalmazó cég zuglói szalonjában. A szerdai tárgyaláson Doszpot Péter – aki akkor a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályának a vezetője volt – azt vallotta, a városban már akkor tudták, hogy ő a tettes, csak éppen nem tudták bizonyítani.

Elszámolási vitából késelés

A bíróság szerint a férfi több társával 1996. július 30-án délelőtt jelent meg a Conti-Car zuglói szalonjában, hogy pontot tegyen egy korábbi elszámolási ügy végére. A későbbi áldozat – aki egyébként sajtóhírek szerint egy az éjszakai életben ismert kőbányai bokszoló volt – is így tett csapatával.

A szalon kávézójában csaptak össze, először csak sértegették egymást, majd verekedés tört ki. A dulakodásba bekapcsolódott a vádlott is, és kétszer megszúrta a bunyóst, aki azonnal belehalt sérüléseibe.

Látták, de inkább mégsem

A bűncselekmény idején a szalonban volt  mások mellett a szalon egyik tulajdonosa, az Energol-ügyben érintett Radnai László és – az Aranykéz utcai robbantásban később életét vesztő – Boros József Tamás is. Az ott lévők több okból is úgy gondolták, érdekük fűződik ahhoz, hogy ne derüljenek ki a bűncselekmény részletei, ezért azt vallották, nem láttak semmit. Az akkori nyomozást a rendőrség bizonyítottság hiányában kénytelen volt megszüntetni 1997-ben.

2012-ben szedték elő az ügyet

A rendőrség azután kezdte újra a nyomozást, hogy 2012-ben Radnai László vallomást tett ebben az ügyben is. A szurkálót sokkal később, 2012 augusztusában fogta el a rendőrség, előbb csaknem egy évre előzetes letartóztatásba került, majd tavaly nyáron házi őrizetbe helyezték.

A tárgyalás alatt a férfi végig tagadta, hogy ott volt a szalonban a kérdéses időben, azonban a tanúk, akiket a bíróság meghallgatott, – többek között Boros József Tamás korábban tett vallomása – ezt cáfolta. Több vallomás szólt arról is, hogy a vádlottat látták késsel a kezében, ráadásul az áldozat közelében, bár azt senki nem állította, hogy a szurkálásnak is tanúi lettek volna.

Szúrt, de nem döntötte el előre

Egyikük azt mondta, a férfi nem sokkal a  gyilkosság után azt mondta neki, ő szúrt a Conti-Car védelmében, és ezért pénzt szeretne szerezni.  A vádlott védője ügyfele csak így próbálta megszedni magát. A bíróság szerint viszont nem életszerű, hogy valaki csak azért vállaljon magára egy gyilkosságot, hogy így jusson bevételhez.

A bíróság szerint egyértelmű, hogy a vádlott  szúrt, ám azt  nem lehet azt mondani, hogy előre megfontolt szándékkal tette volna.

Jem jogerős

A férfi büntetése kétharmadának letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhető. Az ítélet nem jogerős, a vádlott felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik