Közélet

Fenyő-gyilkosság – tanúk hozhatnak fordulatot

rohac (jozef rohác, jozef rohac, fenyő-ügy, fenyő-gyilkosság, fenyő jános, )
rohac (jozef rohác, jozef rohac, fenyő-ügy, fenyő-gyilkosság, fenyő jános, )

Hárman is kitartóan állítják, a médiamogul megölésével vádolt Rohác Pozsonyban volt a gyilkosság idején.

A Fenyő-gyilkosság ügyében folyó per elsőrendű vádlottja, Jozef Rohác Pozsonyban tartózkodott a médiavállalkozó tizenhat évvel ezelőtti budapesti gyilkosság idején – vallották a kedden meghallgatott tanúk a Fővárosi Törvényszéken . Ezúttal Rohác testvérét és kamionsofőrként dolgozó barátját hallgatták meg, illetve felolvasták egy férfi írásban tett vallomását is.

Csak a tévében látták

A vádlott testvére hangsúlyozta, meggyőződése, hogy ehhez az ügyhöz semmi köze rokonának. Közölte, Pozsonyba mentek, hogy Rohác találkozzon az ügyvédjükkel, majd később egy hotel kávézójában a tévében látták, hogy Budapesten lelőttek egy embert az utcán. Ugyanezt mondta a vádlott barátja is.

A tárgyaláson ismertették annak a férfinak az írásban tett vallomását, amely szerint ő is Pozsonyban volt a vádlottal. A férfi megjelölve az időpontot arról írt, hogy 1998. február 11-én – a gyilkosság napján – Pozsonyban értesültek arról, hogy Budapesten lelőttek egy embert.

A gyilkosság után kereste fel társa Rohácot

Mindhárom tanú – akik védői indítványra tettek tanúvallomást -, kitért arra, hogy Jozef H. – a harmadik feltételezett gyilkos – aki ismeretlen helyen tartózkodik, egyes hírek szerint meghalt – napokkal a gyilkosság után egy lévai kávézóban megkereste Rohácot és – mint akkor hallották – arról beszélt neki: valami nagy problémája van Magyarországon. A tanúk szerint a kávézóból a dunaszerdahelyi Pápay-csoport tagjaival távozott, és azóta nem látták.

A tanúk beszéltek arról is, hogy az ügy másodrendű vádlottja, Ladislav T. nem tud autót vezetni, nincs jogosítványa. A vádirat szerint ezzel szemben ő vezette a gyilkosság idején az elkövetők járművét.

Jön a vádbeszéd

A tárgyaláson kihirdették a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amely az ügy vádpontjaihoz tartozó lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés bűntette ügyében az eljárás további folytatására utasította a bíróságot. A törvényszék korábban nem jogerős döntésében helyt adott a védelem azon indítványának, hogy az említett bűncselekmény büntethetősége már elévült.
A bíró közlése szerint a következő tárgyaláson megkezdődhet a vádbeszéd.

Ordítozó nő a tárgyalóteremben

A keddi tárgyalás közben egy középkorú nő lépett a tárgyalóterembe, a hallgatóság között ülő két rendőrhöz lépett, rájuk kacsintott többször, hozzájuk ért, majd felszólításukra odébb leült. A bíró kérdésére, hogy ki ő és miért jött, azt mondta, ne akarják azt tudni, hogy ő ki, és összefüggéstelenül kiabálni kezdett. Az egyenruhások a bíró utasítására kivezették.

Tizenhat éve

Mint ismert, a vád szerint szerint Rohác ismeretlen személytől kapta megbízását. Összesen két embert vontak be az „akcióba”. Rohac és egyik társa, Ladislav Trnka szerezték be a gépfegyvert, a lőszereket és a hangtompítót, majd harmadik segítőjükkel követték Fenyőt, hogy feltérképezzék mozgását, az útvonalakat, amelyeken rendszeresen közlekedik. A három bűnöző a gyilkosság napján, 1998. február 11-én, délután 4 óra körül a II. kerületi Törökvész utcában, a Vico székháznál várta áldozatát. Amikor kiszemeltjük elindult, a nyomába eredtek. Amikor a vállalkozó kocsija megállt az említett piros lámpánál, csak néhány kocsi volt köztük. A piros jelzés éppen kapóra jött, feltorlódott a forgalom. Rohác ekkor kiszállt, és amint Fenyő autójához ért, elővette a kabátja aló a fegyvert és tüzet nyitott. Mindez 17 óra 50 perckor történt. Egy-másfél méterre állt meg tőle és két sorozatlövést adott le, majd elfutott. Fenyő János percek alatt belehalt sérüléseibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik