Közélet

Kiástak és felgyújtottak egy holttestet

Egészen pontosan exhumáltak és hamvasztottak. Mert nem vandálok műve volt, hanem hivatalnokoké.

A 83 évesen elhunyt kínai férfi holttestét „egyszerűen kiásták a sírjából, két kanna dieselt öntöttek rá, majd meggyújtották”, a helyi kormányzat utasítására – mondta el a halott férfi legidősebb fia a kínai sajtónak. Mindezt azért tették, mert a helyi törvények értelmében az elhunytat nem lehetett volna eltemetni, csak elhamvasztani – írta a China Daily.

Cseng Csaomút december 16-án temették el az Anhuj-tartományban lévő Csianghszian megyében, három nappal halála után. A koporsós temetéssel utolsó kívánságát teljesítették, annak ellenére, hogy a területen tilos földbe temetkezni, csak a hamvasztás engedélyezett. Miután a helyi hatóságok értesültek az esetről, felszólító levelet küldtek a családnak, két napot adva nekik a hamvasztásra, majd miután nem engedelmeskedtek, erőszakkal „hamvasztották” el a holttestet.

Kiásták (“exhumálták”) és felgyújtották (“hamvasztották”) a 83 évesen elhunyt férfi holttestét
Fotó:Anhui TV

A helyi hatóságok a rendőrség és a tűzoltóság segítségével december 19-én vonultak ki a sírhoz, amelyet elkerítettek, majd – anélkül, hogy a családot értesítették volna – kiásták a sírt, diesellel locsolták le a fából készült koporsót, és a sírhantban felgyújtották. A helyi hatóságok erre az „exhumálás” és a „hamvasztás” szavakat használták. A család – és a kínai internetezők nagy része – azonban inkább a „hullagyalázás” szót találta helyénvalónak.

A kényszerhamvasztás után a családtagok és falusiak összecsaptak a rendőrökkel, akik öt embert tartóztattak le az hullaégetés utáni incidensek miatt. A család szerint a helyi vezetők egy korábbi kártérítési ügy miatt, bosszúból égették el a holttestet, és azt állították, hogy két másik családnak elnézték, hogy nem hamvasztották el elhunyt rokonaikat.

Miután az esetről beszámolt az országos kínai sajtó is, a helyi hatóságok közölték, hogy próbálnak megegyezni a családdal, akik jogi szakértők elmondása szerint pert indíthatnának az eset miatt, mert egy 2012-es jogszabály megtiltotta a helyszíni kényszerhamvasztásokat. A család közölte, csak akkor hajlandóak az egyességre, ha a rendőrség szabadon engedi a letartóztatott embereket. A legfrissebb hírek szerint a megegyezés még nem történt meg.

Kötelező hamvasztás

A kínai kommunista párt az ötvenes évek közepén kezdett kampányba a hamvasztások elterjesztéséért a világ legnépesebb országában, ahol a szinte mindenki által alkalmazott hagyományos temetkezési módszer a koporsós temetés volt. Az 1956-ban bevezetett jogszabályok „hamvasztási zónákat” alakítottak ki, ahol megtiltották a koporsós temetéseket. A Párt szerint a kötelező hamvasztásra a környezetvédelem miatt van szükség, valamint azért, hogy megvédjék a megművelhető mezőgazdasági területeket, valamint – főleg a városokban – az építési területeket. (Figyelembe véve, hogy Kínában évente nagyjából tízmillió ember hal meg, nem nehéz belátni, hogy egy idő után már nem nagyon jutna hely az élőknek, ha mindenki koporsós temetésben részesülne.) A pekingi kormány egy hónapja vette elő újra a hamvasztás népszerűsítését, miután az adatok azt mutatták, hogy az utóbbi években nőtt a koporsós temetések száma. Míg 2005-ben az elhunytak 53 százalékát hamvasztották, 2012-re ez az arány 49,5 százalékra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik