Közélet

Levágta a péniszét egy rab, mert nem vette hasznát

Azután szabadult meg férfiasságától, hogy nem kapott kegyelmet a nemzeti ünnepen.

A kenyai börtönben életfogytig tartó börtönbüntetését töltő férfi éppen a padlót mosta fel, amikor a kenyai elnök bejelentését rádión hallgatva megtudta, hogy neve nem szerepel a kegyelmet kapott elítéltek listáján. Francis Karuri ezen annyira elkeseredett, hogy egy borotvapengével levágta a péniszét. Majd folytatta a felmosást, amíg a vérveszteségtől el nem ájult – írta a kenyai Sunday World.

Karuri ájultan heverő testét a többi rab fedezte fel egy cellában, követve a folyosón talált vérnyomokat. Az egyik börtönőrnek a rab elmondta: azért vágta le péniszét, mert nem kapott kegyelmet, és így fériassága hasztalanná vált, hiszen már nem lehet soha gyereke.

A kenyai lap közlése szerint a férfi már 15 évet töltött el a halálsoron, miután rablótámadás vádjával halálra ítélték, amit később életfogytig tartó börtönre mérsékeltek. Rabtársai szerint Karuri már hónapok óta depressziótól szenvedett, és a börtön azon részében volt elhelyezve, ahol a mentális problémákkal küzdő rabok vannak.

A kenyai elnök egyébként ötven elítéltnek kegyelmezett meg a köztársaság napja alkalmából, amikor az afrikai ország függetlenné válásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték.

Két hónapja egy hasonló esetről számoltunk be, Kínából, ahol egy 26 éves férfi szintén azért vágta le péniszét, mert nem vette hasznát. Igaz, ő nem volt börtönben. Hacsak a ruhagyárat, ahol dolgozott, nem tekintjük annak.

Börtön vagy bolondokháza

Afrikában a mentális betegeket “kezelő” intézmények – már ahol egyáltalán vannak – nem sokat különböznek egy fogdától. A kontinens fekete-afrikai részén lévő, konszolidáltabb országok elmegyógyintézeteiben a betegeket sokszor megláncolják, így akadályozva meg, hogy kárt tegyenek magukban és másokban. Rendes gyógyszeres ellátás híján varázslással és egyéb “alternatív” módszerekkel kezelik őket. Az instabilabb régióban rengeteg ember szenved ugyanakkor valamiféle lelki problémában, számos helyen rengeteg lelki sérülést okoztak a villongások, az etnikai feszültségek, a polgárháborúk és kegyetlenkedések, sokan küzdenek poszttraumatikus stressztől – és akkor még ők a szerencsésebbek, mert egy aktuális háborús sem zajlik épp arrafelé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik