Közélet

Drogba áztatott gyerekruha és csomagtartóba zárt múzeum

nav (nav)
nav (nav)

Szinte minden nap akad valami érdekes a pénzügyőrök horgára, ám van az a lelemény, holmi, vagy pofátlanság, ami a meglepetés erejével hat.

Sokan továbbra is leleményes ötletek bevetésével igyekeznek kitömni a tárcájukat. Cigarettacsempészet, ügyesen elmismásolt befizetések, illegális holmik szállítása és társai – mindennaposak a lebukások. Vannak azonban olyan esetek, amelyek még a Nemzeti Adó-és Vámhivatal embereit is meglepik. A 2013-as termésből válogattunk.

Kábítószerfüggő kisszoknya

Az idei év talán leszokatlanabb vagy a példánál maradva talán inkább „legütősebb” próbálkozása júniusban történt. Ez esetben nem maga az áru az, amitől az embernek tágra nyílik a szeme, hanem a mód, ahogyan azt az országba igyekeztek becsempészni. A folyékony kokain Argentínából érkezett, méghozzá gyermekruhákba áztatva. A csomag a Liszt Ferenc repülőtéren landolt, a pénzügyőrök a röntgenezés után döntöttek úgy, a holmit vámvizsgálatnak vetik alá. A ruhák kemények voltak, rugalmatlanok és durva tapintásúak, a NAV emberei már akkor gyanút fogtak, hogy a szállítmány drogban fürdött indulása előtt. Igazuk lett, a ruhák csaknem egy kilogrammnyi kokaint szívtak magukba.


Drogot mér a NAV szakértője
Fotó: MTI / Burzák Noémi

Kecskerákokkal furikáztak

Nagylakon épp az ellenkezője történt, az áru „mezei úton”, pontosabban egy mikrobuszban érkezett, ám a kartondoboz nem mindennapi szállítmányt rejtett: összesen 72 élő kecskerákot találtak a pénzügyőrök. A belga járművet novemberben állították meg, az utasok azt mondták, nincs náluk semmi olyasmi, amiről a NAV-nak tudnia kéne. Ennek ellenére nem úszták meg az alaposabb vizsgálatot. Ezek az állatok Magyarországon védettek, eszmei értékük 3, 6 millió forint, szállításuk csak engedéllyel lehetséges. Ám a mikrobusz román sofőrje híján volt a szükséges papíroknak, így eljárás indult ellene természetkárosítás miatt.

Intelligens drog

Egy igazán „különleges” tankönyv akadt a NAV horgára, szintén Argentínából, szintén Ferihegyen. Egy iskolai felszereléseket tartalmazó csomag érkezett a repülőtérre, a szokatlan foltokat a röntgen szúrta ki, hamar kiderült, a történelemkönyv a „ludas”. A kábítószer a borító alatt lapult, összesen 229 gramm nagy tisztaságú kokain, melynek értéke három és fél millió forint.

Mozdonybiznisz

Az adóellenőrök egy dél-alföldi társaság vizsgálatakor nem mindennapi „ügyeskedés” nyomaira bukkantak nyár elején. Egy ellenőrzéskor derült fény arra, hogy a láncolatos eladások alatt az azonos személyi körhöz tartozó társaságok egy üzemképtelen mozdonyt forgalmaztak egymás között úgy, hogy annak értéke egy év alatt közel tízezerszeresére nőtt. A végig egyhelyben álló mozdonyt lízingelték és bérbe adták egymás között a cégek, és a szükséges önrész megfizetését váltóval igazolták. A váltók azonban rövid időn belül visszakerültek a kiállítóhoz, így a fizetés is csak papíron történt meg. A vizsgálat „csekély” 27 milliós adóhiányt állapított meg, amelyet a NAV megfejelt egy 20 millió forintos bírsággal és némi késedelmi pótlékkal is.

Álfinánc

A NAV-osok sem vetik meg a szórakozást – ez lett a csaló veszte szeptemberben. A pénzügyőr egy budapesti szórakozóhelyen töltötte az estéjét, amikor is felfigyelt a gyanús alakra, aki éppen ellenőrzést végzett. Odalépett hozzá és igazolta magát, közben ugyanerre kérte „kollégáját” is. Neki is volt mit villantani, csak éppen ordított róla, hogy hamis. Időközben a pénzügyőr értesítette a rendőröket, és amíg kiértek, feltartóztatta az álfináncot. A lefülelt pénzügyőr egész számla- és bélyegzőarzenált tartott magánál, és azzal az ürüggyel akart ellenőrzést tartani, hogy a vendéglátóhely ellen lakossági bejelentés érkezett.

Csomagtartóba zárt múzeum

Vagyont érő homikra akadtak a NAV emberei egy Ausztriába tartó bolgár kisbuszban még áprilisban. Különféle római kori ezüst pénzérmék, egyéb pénz- és érmegyűjtemények, kora középkori bronzpipák, szíjveretek, plombák, súlyok, kések, ékszertöredékek, bronzkori nyílhegyek és egy feltehetően kelta kori kard – ezeket rejtette a táska. Ám ez nem minden, első- és második világháborús kitüntetések, érdemrendek, sapkarózsák és díszgombok is előkerültek a bűvös csomagból.


Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Az autóban két férfi utazott, azt mondták, az értékes holmi a sajátjuk. A műtárgyak eredetét egy darab sorszám nélküli számlával „igazolták”, emellett bemutatattak egy Numismata International kiállítás és vásárra szóló helyfoglalási bizonylatot. A csaknem tízezer darabból álló „készlet” összértéke csaknem 45 millió forint. Az ügyben visszaélés kulturális javakkal bűncselekmény gyanúja miatt indult eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik