Közélet

Adventi keresztet rongáltak meg Budapesten

FERI, BUBU, GUTI – ezt sikerült felírniuk rá.

Fotó alapján keresi a rendőrség azt a társaságot, melynek tagjai múlt kedden megrongálták egy az újpesti Szent István téren felállított adventi keresztet. FERI, BUBU, GUTI – ezt írták a jelképre. Bár a keresztre három nevet pingáltak, az egyenruhások által közzétett képen – vélhetően Feri, Bubu és Guti mellett – egy negyedik férfi is szerepel, a gyanú szerint ő is részt vett a rongálásban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, aki felismeri az érintetteket, tudja, hol lehetnek, esetleg a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemi információval rendelkezik, tegyen bejelentést.


police.hu

A rendőrök hónap elején egy másik budapesti csapatot is keresett. A rongálók hanuka-gyertyatartókat, illetve az azokhoz tartozó emléktáblákat tették tönkre a Blaha Lujza téren, a Nyugati téren és a Városház parknál. Ketten önként jelentkeztek, harmadik társukat pedig a XVIII. kerületben fogták el.

Az eset az Örs vezér téren is megismétlődött, az ott kihelyezett menórát és emléktáblát is megrongálta valaki. A férfiról is felvétel készült, ám őt még továbbra is keresik.

A másik rongáló is horogra akadt azokban a napokban, ügyében gyorsított eljárásban született ítélet. A férfi menóra mellé kihelyezett tájékoztató táblára ütött rá, amely így a földre esett és összetört. A tettest egy év próbára bocsátották. A férfi azt mondta, nem volt tisztában azzal, hogy vallási jelképhez kapcsolodó tárgyban tett kárt.

A Fővárosi Törvényszék múlt héten közölte, egy év próbára bocsátottak egy férfit, aki a Blaha Lujza téren ütötte le a helyéről meg a hanuka gyertyatartó mellett kihelyezett emléktáblát. A tettest gyorsított eljárásban állították bíróság elé. A rongáló azt mondta, nem tudja, hogy vallási jelképről van szó.