Közélet

Két év börtönt kaphatnak karlendítésért

Auschwitz (auschwitz, koncentrációs tábor, )
Auschwitz (auschwitz, koncentrációs tábor, )

Náci üdvözlést imitáltak az auschwitzi emlékhely kapujában.

Őrizetbe vette a rendőrség azt a két Budapesten tanuló török diákot, akik az auschwitzi haláltábor helyén létesült múzeum kapujában, náci üdvözlőpózban fényképezték egymást – írta a The Times of Israel.

A múzeum biztonsági őrei értesítették a rendőrséget, amikor meglátták a 22 éves nőt és férfit, amint a tábor hírhedt „Arbeit macht frei” (A munka felszabadít) feliratú kapujában náci karlendítésben pózolva fényképezik egymást.

Magyar zsidók válogatása Auschwitzban. (forrás: Wikipédia)

„Valószínűleg náci szimbólumok propagálásáért emelnek majd vádat ellenük, ami Lengyelországban illegális” – idézi a lap Mariusz Ciarka rendőrségi szóvivőt, aki a Gazeta Wyborcza-nak nyilatkozott. A törvény megszegésért akár két év szabadságvesztés is kiróható.

A Times of Israel megjegyzi, hogy a közelmúltban zajlott le már hasonló eset Lengyelországban: októberben két másik, szintén Törökországból származó diák egy másik koncentrációs táborból lett múzeum, a Majdanek előtt egy izraeli diákcsoportot provokáltak náci karlendítésekkel. Ők az inzultálásért és a nácizmus népszerűsítéséért összesen három évet kaphatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik