Közélet

Meghalt a Madách Színházban egy néző

madách (madách)
madách (madách)

Előadás közben lett rosszul egy férfi a nézőtéren, aki nem sokkal később meghalt – írja a Blikk.

Tragédia árnyékolta be az 1×3 néha 4 avagy Egyszerháromnéhanégy szerda esti előadását. „Már a tapsrend vége felé jártunk, a szokásos siker kísérte az előadást, tapsvihar, füttyögés, lelkes bekiabálások. Amikor először mentünk vissza a színpadra, Tóth Enikő kolléganőm szólt oda nekem: Úristen, látod azt a bácsit? – idézte fel a Blikknek Székhelyi József színművész az eseményeket.

A többi néző azt hitte, csak elaludt a férfi. A nézőtéren tartózkodó ügyeletes orvos egy perc múlva már a férfi mellett volt. A kiérkező mentők sem tudtak már rajta segíteni – közölte Kósa Melinda sajtófőnök. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a férfit megpróbálták újraéleszteni, de a szívműködését nem sikerült újraindítaniuk.

Csaknem negyed évszázaddal ezelőtt egyébként már történt egy ilyen tragédia a Madách Színház nézőterén, akkor a Kean, a színész előadásának második felvonása alatt lett rosszul egy idős néző. Haumann Péter és színésztársai megszakították a játékot, és megvárták, amíg a mentők kivitték az urat és feleségét a nézőtérről. Rövid, együttérző csend után végül folytatták az előadást, igaz, akkor ők ott, a színpadon nem tudhatták, hogy a bácsi az előcsarnokban, az orvosi segítség ellenére elhunyt. A nézők is csak akkor szembesültek a tragédiával, amikor a színházból távozva meglátták a halottaskocsit.

A legemlékezetesebb színházi tragédia

2002. október 23-án a moszkvai Dubrovka Színházba igyekvő nézők nem sejthették, hogy az előadás milyen fordulatot hoz, és hogy a hét órai kezdés után nem másfél-két órát maradnak még a teremben, hanem három napot. Ugyanis a második csecsen háború ellen tiltakozó terroristák 40-42 fős csoportja megszállta az épületet és túszul ejtette a nézőket – összesen 900-at. Az orosz biztonsági erők ezúttal nem erőből próbálták megoldani a helyzetetet, ugyanis korábban (pl. a beszláni túszdrámánál vagy a bugyonnovszki kórházfoglalásnál) megrohamozták a túszejtőket, és ezért számos túsz is életét vesztette. Más volt hát a terv – más kérdés, hogy a végén ugyanúgy túllőttek a célon. Először tárgyalások következtek – három napig hiába. Aztán kitervelték, hogy a szellőzőcsöveken erős altatógázt juttatnak az épületbe, ami majd ártalmatlanná teszi a terroristákat – és azok nem tudják felrobbantani magukat. De az erős gáz (és a stressz, éhség) hatására, és további tisztázatlan körülmények miatt a túszejtők mellett (akiket a biztonségi erők lelőttek), 130 néző is meghalt. A hozzátartozók 10 évvel később kaptak csak kártérítést, ekkor ismerte el az állam, hogy hibázhatott 6-9 ezer eurót fizetett áldozatokként.

Az ügy érdekessége, hogy a túszejtők is filmeztek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik