Kultúra

Leesett a színpadról Szerednyey Béla

macskák 30 éves (macskák, t.s. eliot)
macskák 30 éves (macskák, t.s. eliot)

Előadás közben ment ki a lába Kishonti Ildikónak, Szerednyey Béla az első sorban ülők ölében kötött ki. Sok minden megtörtént a most 30 éves, Macskák című musical előadásai alatt.

1983. március 24-én – rögtön a londoni bemutató után – láthatta a budapesti közönség az azóta a világon mindenütt nagy sikerrel játszott T. S. Eliot – Andrew Lloyd Webber-darabot, a Macskákat. Az előadás itthon minden színházi rekordot megdöntött, az elmúlt 30 évben csaknem 1400 alkalommal játszották, eddig több mint 1,5 millió néző vásárolt jegyet. A darabot számos szereposztásban láthatta már a közönség: eddig összesen 190 művész lépett színpadra.

A kezdetektől 15 évig alakította Rumlit, a balhés macskát Szerednyey Béla. Vele egy ízben az történt, hogy miközben egy hatalmas cilender alatt próbált táncolni, véletlenül leesett a színpadról. „Beestem az első sorban ülők ölébe. A nézők nevettek, én visszamásztam a színpadra, mintha mi sem történt volna. S mivel a macskák amúgy is egyfolytában egzecíroztatták a nézőket, nem gondolta senki, hogy ez nem a szerepem része volt” – meséli a 850-szer Rumli bőrbe bújó színész.


Fotók: MTI / Szigetváry Zsolt

Szerednyey szerint nehéz megmondani, mitől ilyen sikeres a világon mindenütt a Macskák. Eliot költői látomásai, versei, és a zseniális zene mellett az is közrejátszhat – mondta –, hogy a macskáknak van egy különleges kultusza, egy megfoghatatlan, misztikus kép él az emberekben velük kapcsolatban. Egy macskának hét élete van – szoktuk például mondani. Prózaibb ok, hogy ez a mű igazi családi szórakozás. Itt is igaz, amit a Padlásra mondanak: 9-től 99 éves korig ajánlott.

30 éve a Macskákkal

A darabot születése óta kíséri végig a rendező munkatársaként és ügyelőként Cs. Nagy Endre (aki a Madách Színházban egy „önálló intézmény”, és akit mindenki csak „Csé”-nek hív). Mint a Hír24-nek elmondta, kőszínházban ez volt az első olyan, „nyugati” típusú musical Magyarországon, ahol énekeltek, táncoltak a szereplők. Különlegesnek számított a darab, a nézők a bemutató óta rajonganak érte.  Szirtes Tamás rendező és a tavaly elhunyt Seregi László olyan előadást álmodott a színpadra, amelyről a szerző, Webber is – miután megtekintette – csak szuperlatívuszokban beszélt.

A három évtized alatt több színészgeneráció megfordult a Macskákban. Nagy generációról Csé azért nem beszél, mert, mint mondta, „mindig azt nevezik nagy generációnak, amelyik előttünk volt”. A szívéhez nagyon közel állt az első társulat, amely több mint fél évig szinte minden délután a Madách egyik kistermében próbált, és a végére egy nagy családdá vált. „De azóta is rengeteg tehetség jött a darabba, és mindenki beilleszkedett, nem tudnék különbséget tenni előadás és előadás, társulat és társulat között” – mondja. Mindig az egyéniségek határozzák meg az előadás karakterét, ahogy jöttek az új arcok, egyre formálódott a Macskák. Így lesz ez a mostani „generációváltásnál” is, amikor új tehetségek lépnek be minden szerepbe.

A 30 év persze nem csak új arcokat, hanem mulatságos vagy szomorú történeteket is jelent a Macskák alkotóinak. Egy ízben hirtelen – ügyelőként – azt kellett megoldania Csének, hogy miközben már ment a darab, a Grizabellát játszó Kishonti Ildikó lába a melegítés közben lesérült. „Nem tudott színpadra lépni, pedig már beindult a zene, ment a nyitány. Másodpercek alatt kellett dönteni, mi legyen. Hála Istennek, a házban volt Seregi László, akivel végül megoldottuk a helyzetet. Egy táncosnő gyorsan megtanulta Ildikó nagy szóló számát, egy énekes pedig a dalt. Amikor jött a szóló, a beugró művésznő táncolt, és úgy csinált, mintha énekelt volna, miközben valójában kint a színész volt a hangja. A közönségnek talán fel sem tűnt a váltás” – mesélte.

Én Led Zeppelin-rajongó vagyok – válaszolja meglepetésszerűen Csé a nem túl eredeti, „Melyik a kedvenc Macskák-dala?” – kérdésünkre. Azért hozzáteszi, mindegyik szám tetszik neki, úgy véli, a Jézus Krisztus Szupersztár mellett a Macskák a legjobb Webber-mű. A most szülinapos musical – „rímhányó” Romhányi József által írt – magyar szövege különösen kedves a számára. „A dalok bemutatnak egy sor emberi tulajdonságot a macskaszereplőkön keresztül” – véli, s hozzáteszi, újabb 30-40 évre tervez a Macskák mellett.

Ünnepi hét

A Madách Színház a 30 éves évfordulóra ünnepi hetet szervez. Kedden például a belvároson végigvonult egy feldíszített kamion, amelyen a most megújuló előadás szereplői léptek fel. Szerdán a szereplők örökbe fogadtak egy szibériai tigrist a budapesti állatkertben, ahol a Madách Tánciskola növendékei eltáncolták a darab báli jelenetét. Csütörtökön a Madách Színházban vendégül látják azokat, akik a Macskákkal egy napon születtek, azaz akik március 25-én lesznek 30 évesek.

Az évforduló alkalmából megújul a musical: pénteken új nemzedék lép színpadra. Szombaton flashmobot szerveznek az egyik bevásárlóközpontban: eltáncolják a macskabált, vasárnap a gyerekeknek arcfestést rendeznek a színházban.

Március 25-én, hétfőn a magyar színháztörténetben egyedülálló jubileumhoz érkeznek: ezen a napon lesz pont 30 éves a produkció. Aznap mindenki fellép, aki valaha játszott a Macskákban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik