Közélet

Ürülékkel szennyezett áru az adócsaló bolthálózatnál

vásárlás (vásárlás, )
vásárlás (vásárlás, )

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összesen 13 embert gyanúsított meg a nyolc megyére kiterjedő ügyben.

Több mint négyszázmillió

Körülbelül 25-30 százalékos árelőnnyel szállt tisztességtelen versenybe a piacon az a pécsi székhelyű bolthálózat, melynek üzemeltetői nagyjából 430 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán. A lefülelésükre szervezett akcióban egyszerre több mint 130 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr vett részt, 75 helyszínen tartottak házkutatást és egyéb nyomozati cselekményeket. A NAV szerint a lefoglalt és zárolt pénz, a bankszámlák és a vagyontárgyak a teljes kárt fedezik.

A kereskedelmi láncolat nyolc megyében, szervezetten működött és főként Nyugat-Európából származó mosó- és tisztítószereket, háztartási eszközöket, édességet és kávét forgalmazott.

Számlázási láncolatot hoztak létre

A megszokott piaci árnál már említett 25-30 százalékkal alacsonyabb, „akciós” eladási árat úgy sikerült elérni és tartani, hogy a termékek után nem fizették meg az áfát. Számlázási láncolatot hoztak létre, hogy a külföldről beszerzett árukat valós gazdasági tevékenységet nem végző cégek által kiadott, már áfával növelt összegről szóló számlákkal igazolják. Így a boltokban már olcsóbban tudták eladni a termékeket, mert a hamis bizonylatok szerint az áfát megfizették. A számlázó cégek adófizetési kötelezettségüknek nem vagy csak részben tettek eleget.

Forint, euro, dollár, kocsik és többtucatnyi ingatlan

A házkutatások alatt 64 millió forint, 19 ezer euro vándorolt a NAV „zsebébe, emellett USA dollárt, és 23 járművet is foglaltak. A pénzügyi nyomozók 34 ingatlant és a gyanúsítottak, valamint a cégek 7 bankszámláját is zárolták. Ezenfelül leltárba vették és lefoglalták a cég teljes árukészletét, amelynek előzetes értékesítését indítványozzák.

Lejárt bonbon, állati ürülékkel szennyezett áru

Az áfacsalók – mindezeken túl – a higiéniára sem voltak kényesek. A NAV emberei a kereskedelmi láncolat központi raktárépületében lejárt szavatosságú szaloncukrokat, átcímkézett bonbonokat és állati ürülékkel szennyezett termékeket is találtak. Ezzel kapcsolatban a Baranya Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság intézkedett.

Akár nyolc év

Az ügyben különösen nagy összegű költségvetési csalás gyanúja miatt folyik a nyomozás, eddig 13 embert hallgattak ki gyanúsítottként, egyiküket –  a központi irányítást végző férfit – a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A tettesek 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik