Közélet

Kiengedték a Vizoviczki-ügy gyanúsítottjait

Lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette a Fővárosi Törvényszék a Vizoviczki-ügy öt fő gyanúsítottjának kényszerintézkedését - értesült a PestiSrácok.hu kedden. Az információt Simon Richárd, a nyomozó főügyészség helyettes szóvivője megerősítette a portálnak.

A cikk szerint a végzés ugyan nem jogerős, de végrehajtható, így a rendőrségi korrupciós ügy szereplői kimozdulhatnak Budapest és Pest megye területén belül, a nyomkövetőt azonban a bíróság indokoltnak találta, így azt viselniük kell.

Emlékeztettek arra, hogy a várhatóan januárban lezáruló nyomozásban az ügyészség még kedden is gyanúsítottakat hallgatott ki, és az ügyben jelenleg már negyven emberrel szemben mondták ki a vesztegetés vagy a költségvetési csalás gyanúját.

A nyomozó főügyészség helyettes szóvivője arról adott tájékoztatást, hogy a “Központi Nyomozó Főügyészség indítványával szemben a Fővárosi Törvényszék nem találta indokoltnak a házi őrizet meghosszabbítását, így Vizoviczki László és négy főrendőr társának kényszerintézkedését lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette”.

A bíróság indoklása szerint a gyanúsítottakat azért nem kell a szigorú házi őrizetben tartani, mert már nem várható, hogy veszélyeztetnék az eljárás sikerét, vagy tanúkat akarnának befolyásolni, a szökés és elrejtőzés veszélye pedig a nyomkövető karperec segítségével minimálisra csökkenthető – mondta el Simon Richárd.

Emlékezetett arra is, hogy az ügyben két szálon folyik a nyomozás: vesztegetés és költségvetési csalás.

A Vizoviczki László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, és az év májusában fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is.

A gyanú szerint Vizoviczki Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt, és neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek az volt a feladata, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens szórakozóhelyeken viszont a rendőrök razziákat tartsanak. Az ügyben több volt, magas beosztású rendőrtiszt ellen is eljárás folyik.

Vizoviczki Lászlót idén május végén elengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik