dollár (dollár, )
Közélet

Még durvább lehet a volt MVM-vezér bűnlajstroma

Az eddigi 15 milliárdos sikkasztási vád mellé az új üggyel még 2 milliárdos kárt okozhatott Kocsis István, amikor szállodát bérelt Horvátországban.

Újabb ügyben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés miatt Kocsis István, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. volt vezérigazgatója ellen a Fővárosi Főügyészség.

2007-ben bérelték a szállodát

Kocsis Istvánt egy horvátországi szállodabérlés és egy ciprusi offshore céggel kötött vagyonkezelői szerződés miatt állítják bíróság elé. Az ügyészség szerint a két ügylet több mint kétmilliárd forint kárt okozott az MVM-nek – derült ki az M1 Híradóból.

Az MVM egyik leányvállalata három és fél millió euróért (egymilliárd forint) bérelt ki egy horvátországi szállodát 2007 októberében. A huszonöt évre kötött bérleti szerződést néhány hónap múlva közös megegyezéssel felbontották. Az előre átutalt bérleti díjat azonban a tulajdonos, egy brit bejegyzésű, offshore hátterű cég nem fizette vissza. Egy ciprusi, szintén offshore céggel biztosíték nélkül kötött vagyonkezelői szerződés pedig másfél milliárd forint kárt okozott az MVM-nek.

Az ügyben az MVM volt vezérigazgatójával és három társával szemben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és sikkasztás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A Híradó szerint a vádlottak között van Kocsis István egykori tanácsadója, a Horn-kormánynak titkosszolgálati lehallgatóberendezéseket szállító Szász András vállalkozó, valamint az MVM horvátországi leányvállalatának volt igazgatója is. Bíróság elé kell állnia Kocsis István feleségének is, akit pénzmosással és orgazdasággal vádolnak.

BKV-vezérként is sáros lehet

Kocsis István és hat társa ellen már folyik egy eljárás a Kaposvári Törvényszéken. A vád szerint 2006 és 2008 között indokolatlan szerződésekkel és felesleges befektetésekkel több mint 15 milliárd forint kárt okoztak az MVM-nek.

Kemenes Csaba az MVM ügyvédje a Híradónak korábban azt mondta, a büntetőeljárás az MVM belső vizsgálata, majd feljelentése alapján indult. A nyomozásban az MVM ezen túlmenően is mindenben együttműködött a hatóságokkal és a továbbiakban is így fog eljárni- tette hozzá.

Kocsis István ellen a rendőrség is folytat büntetőeljárást a BKV vezérigazgatójaként aláírt egyes megbízási szerződések miatt. Abban az eljárásban is hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

Ajánlott videó