Gazdaság

Az MVM-mel vásároltatják fel a Főgázt

gaz(960x640)(1).jpg (gáz)
gaz(960x640)(1).jpg (gáz)

Nyomott áron már az idén megveszi a Főgáz kisebbségi tulajdonrészét az állami Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) – értesült a Népszava.

Jóval a privatizációs névérték, 19 milliárd forint alatti áron, várhatóan tízmilliárd forint körüli összegért még az idén megvenné a főváros többségi tulajdonában lévő Főgáz Zrt. kisebbségi, még külföldi tulajdonban lévő részesedését az állami Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt..

Ön szerint olcsób lesz a gáz az ügylet után?

A Népszava úgy tudja, a vételár azért szóródhat 6-16 milliárd forint között, mert a részvények 49,83 százalékát birtokló német RWE energetikai csoport jó ideje áron alul is szabadulna a pakettől, miután az Orbán-kormány rezsicsökkentési harca semmi jót nem ígér a befektetőnek.

A Főgáz kivásárlására sem a fővárosnak, sem az államnak nincs szüksége, az irányításhoz szükséges menedzsmentjogok ugyanis az 50 százaléknyi tulajdonrészt birtokló fővárosnál vannak, a plusz egy darab A és B sorozatú részvénnyel. További 0,17 százalék pedig kisrészvényes magánbefektetők tulajdona 534 darab, egyenként 100 ezer forint névértékű részvény formájában – ezekre a kisebbségi tulajdonrész megvétele után az MVM-nek ajánlatot kell tennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik