Közélet

Meteorit talált fejen egy hétévest

Meteor(1)(960x640).jpg (meteor, )
Meteor(1)(960x640).jpg (meteor, )

Legalábbis ezt állítja a gyerek apja. A szakértők még vizsgálják a fiút eltalált kőzetdarabokat.

A hétéves fiú a családi ház előtt játszott új játékával, amikor valami fejen találta a floridai Loxahatchee városában. Apja, Wayne Lippard a FoxNews-nak elmondta: fia feje vérzett ugyan, de sérülése nem tűnt olyan nagyon veszélyesnek, így nem estek kétségbe.

Azt azonban nagyon is tudni akarta, hogy mi okozta a sérülést. Sok mindenre gondolt, így arra is, hogy egy eltévedt golflabda, esetleg egy repülőgépről leesett gumidarab találta fejen fiát, majd amikor kiment körbenézni, hamar megtalálta a tetteseket: féltucat apró, borósszem nagyságú furcsa kőzetdarabot, olyat, amilyet még soha életében nem látott.

A „tetteseket” Lippard elvitte a Florida Atlantic Egyetemre, hogy vizsgálják be és erősítsék meg gyanúját, hogy fiát egy meteorit darabjai találták el. Az egyetemen azonban ezt nem tudták teljes bizonyossággal megállapítani. Csak azt, hogy a kőzetdarabok mágnesesek voltak, ami egyelőre alátámasztja az apa állítását. Az egyetem a Fox News-nak elmondta: eszközeik nem alkalmasak annak megállapítására, hogy a kövek az űrből érkeztek-e – de nem zárták ki annak lehetőségét.

Lippard most arra vár, hogy egy laborítóriumminden kétséget kizáróan megállapítsa, hogy meteoritról van-e szó. Csak egy feltétele van: a darabokat vissza akarja kapni, emléknek. Elmondta azt is, tudja, fia akár jóval súlyosabb akár életveszélyes sérülést is szenvedhetett volna, ha nem csak súrolja, hanem telibe találja a fejét a meteoritdarabka.

Ilyen nem szokott történni.

Phil Plait asztronómus és ismert tudományos blogger azt írta, szinte lehetetlen kiszámolni, hogy mekkora esély van arra, hogy egy embert eltaláljon egy meteorit, de nagyon kicsi. Plait elmondta: csak egy ilyen esetről tud, még 1954-ből, amikor egy házában fekvő alabamai nőt talált el egy, a tetőn keresztül érkezett meteorit, amely azóta is egy helyi múzeumban látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik