Közélet

Szitává lőtte exférjét, öt évet kapott

női börtön (női börtön, bilincs)
női börtön (női börtön, bilincs)
Öt év börtönbüntetést szabott ki első fokon a Budapest Környéki Törvényszék kedden arra a holland nőre, aki 2010-ben egy lőfegyverrel halálosan megsebesítette volt férjét - tájékoztatta az ítélet kihirdetését követően Koszta János, a törvényszék szóvivője az MTI-t.

Az erős felindulásban elkövetett emberölés miatt hozott ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

A vádlott, és a sértett 1978 óta voltak házasok, a család a férfi rokkantsági járadékából élt. A pénzt a vádlott kezelte, aki 2005 táján férje és gyermekei tudta nélkül jelentős tartozást halmozott fel, ami miatt komoly konfliktus alakult ki a családtagok között. Később rendeződött anyagi helyzetük, de a házaspár elvált.

Ennek ellenére továbbra is együtt éltek, immár Magyarországon, Pest megyében, egy mikebudai családi házban. A sértett Budapesten – még 2008 tele előtt – engedély nélkül pisztolyt, és hozzá töltényeket vásárolt, hogy szükség esetén meg tudják magukat védeni a betörőkkel szemben. A fegyver működését a férfi feleségének is megmutatta, a pisztolyt töltött, használatra kész állapotban egy vászontáskában, üveges szekrényben tartották.

2010. május 3-án az esti órákban vita alakult ki a pár között fiuk anyagi helyzete, életvitele miatt, s a szóváltás másnap is folytatódott. Az akkor 49 éves nő a férjét is szidta, mondván: ő sem tud bánni a pénzzel, hiszen jó nyugdíja van, mégis tőle kér kölcsön.

A feldühödött férfi ekkor az asszony felé lépett, majd jobb kézzel megszorította a torkát, de nőnek sikerült kiszabadulnia. Az előszobai üveges szekrényből magához vette a töltött fegyvert, majd a hálószoba ajtónál kétszer a neki háttal álló sértettre lőtt, aki az ágyra rogyott. Az asszony az ágy mellé lépve mellbe lőtte volt férjét, de a sérültnek még volt annyi ereje, hogy a vádlott után menjen a konyhába, s megpróbálja elvenni tőle a fegyvert.

Dulakodás közben az exfeleség szemből ismét rálőtt a férfira, aki sérülései ellenére nagy nehezen megkaparintotta a pisztolyt, de azt már nem tudta elsütni.

Az erősen vérző férfi a kerítésen átmászva a szomszédoktól kért segítséget. Kocsijával a ceglédi kórházba vitték, majd onnan Budapestre került. Súlyos, életveszélyes állapota miatt azonnal megműtötték. A férfi a műtét után még magához tért, azonban május 17-én elhunyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik