Közélet

Beszakadt a sorház teteje – videóval

Nagykanizsán történt az eset éjszaka. Három lakásból kellett kiköltöztetni a lakókat, senki nem sérült meg. A lakók már régóta sejtették, hogy baj lesz.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Csengery úton lévő földszintes házsor három lakásának tetőszerkezete hajnali fél négy körül omlott be, körülbelül 30 méter hosszan.

A nagykanizsai hivatásos tűzoltók az épületet áramtalanították és elzárták a gázt.


Fotók: MTI / Varga György

Senki nem sérült meg, a lakók saját maguk hagyták el lakásukat. Összesen hat embert kellett elhelyezni, erről az önkormányzaton keresztül a katasztrófavédelem az ingatlankezelési intézménnyel közösen gondoskodott.

A három lakásból kettő bérelt.

A lakókat nem érte váratlanul

A lakók elmondták: nagy robajjal dőlt rájuk a tetőzet, de szerencsére a födémet nem szakította át. Elmondásuk szerint nem érte őket teljesen váratlanul, ami történt, mert a házsor utolsó lakásánál lévő tűzfalat a nyáron már meg kellett támasztani a megdőlt tetőszerkezet miatt.

Kámán László, az önkormányzati bérlakásokkal is gazdálkodó Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: ismert volt a ház problémája, a kivitelezők feltehetően nem jól végezték el a tűzfal megtámasztását. Az omlásban érintett lakások tetőszerkezete az ottani, nem a vagyongazdálkodási cég által kezelt társasház osztatlan közös tulajdonát képezi, a lakóközösségnek nem volt elég pénze a tető rendbehozatalára.

A szolgáltató tájékoztatása szerint a társasházban egyelőre nem lehet visszakapcsolni a gázszolgáltatást, az áramot azonban újra lehet használni, az érintett lakóknak olajradiátorokat és villanyrezsókat adtak kölcsön. Ebből arra következtetünk, hogy a lakók vissza is költözhettek a sérült lakásokba.

A vagyongazdálkodó által megbízott dolgozók már vasárnap reggel megkezdték a megsérült tető bontását és ideiglenes fóliázását, de a helyrehozatalról már a társasház dönt majd.

Rengeteg lakást kellene bontani

Nemrég megírtuk, hogy lakások százezreit lehetne bontani olyan elavultak. A 4 millió otthon 10 százalékát már felújítani sem érdemes.

Olvasói sztorik