Belföld

Még nem tudni, hogyan bontják a Magasházat

Bontják a pécsi Magasházat, ez már biztos, de azt még nem tudni, hogyan. Robbantani és dönteni nem lehet, speciális műszaki megoldásra van szükség.

Beszámoltunk már róla, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatal elrendelte a több mint két évtizede üresen álló, huszonöt emelet magas épület lebontását, de azt még nem tudni, hogy pontosan milyen technikával állnak majd neki a munkálatoknak.

A nyolcvan méter magas épületet 1975-ben adták át, de csak 1989-ig lakták, azóta üresen áll és már korábban életveszélyessé nyilvánították

Szakmai vélemények szerint azonban a hagyományos módszerekkel, mint például a robbantás vagy a döntés nem lehet nekiállni a bontásnak – írja a pecsma.hu. A lap megkérdezte Maros Józsefet, a Marosterv Kft. ügyvezetőjét, aki már korábban dolgozott az épület statikai megerősítésén: véleménye szerint robbantás nélkül is megoldható a bontás.

„Az épületet már csak azért sem lehet lerobbantani, mert akkor olyan magas törmelékhalmaz keletkezne, amihez nem férnének hozzá a gépek” – tette hozzá Maros.

Egy másik szakértő szerint már csak azért sem lehetséges megoldás a robbantás, mert az így keletkezett törmelékhalmaz nagyjából harminc méter magas lenne, amivel nem tudnának mit kezdeni, véli Áspán László, a Térhatás Kft. vezetője. „Eldönteni pedig azért nem lehet dél felé, a Megyeri térre, mert ott fontos városi közművek, víz-, gáz-, áramvezetékek futnak” – mondta Áspán, aki korábban maga is részt vett az építkezésben.

Áspán ugyanakkor elképzelhető megoldásnak tartja a remegtetéssel vagy vibrációval történő bontást.

Egy 76 éves nénié a Magasház

Írtunk már róla, hogy a cégpapírok szerint egy idős nő a tulajdonosa az üresen álló épületnek, miután a Milton-csoport eladta az épületet eddig birtokló La Torre 2008 Kft.-t, a cég új tulajdonosa pedig egy 76 éves pécsi asszony lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik