Közélet

Rossz gyerekekre támadt savval

Bosszút akart állni egy bírón, aki börtönbe zárta, ezért gyermekei arcába akart savat önteni.

A 62 éves férfi egy erős lefolyótisztítót használt a támadáshoz, amellyel még a börtönben ismerkedett meg. Egy buszmegállónál várt áldozataira, a spanyolország La Coruna városában, és amikor egy iskolabuszról leszállt három gyerek, odament hozzájuk, és az arcukba öntötte a folyadékot, majd elmenekült a helyszínről. Később azonban feladta magát a rendőrségen, miután rájött: rossz gyerekekre támadt – írta a The Local spanyol kiadása.

A bíróság előtt a támadó elmondta: annak a bírónak a gyerekeit akarta megsebesíteni, aki börtönbe zárta családon belüli erőszak miatt. Elmondása szerint az ellene hozott ítélet tönkretette az életét, és hajléktalanná tette. Az ügyészség 23 évig tartó börtönbüntetést kiszabását kéri a férfira, valamint 18 ezer eurós kártérítést kifizetésére.

Három áldozatának – akik hat, hét és kilenc évesek voltak – több műtéten is át kellett esnie a savas támadás után. A még 2012 februárjában történt támadásban kettő anyuka is megsebesült.

Sav a gyengébbek ellen

Ritka visszataszító a savas támadás – de van, ahol össztársadalmilag elterjedt módszer. Dél-Ázsiában, Bangladesben, Indiában, Pakisztánban, Afganisztánban fordul elő, hogy nőket öntenek le savval, jellemzően azért, hogy megalázzák, elcsúfítsák őket. Az áldozatok gyakran meg is vakulnak. Mindenhol más a kiváltó ok: Pakisztánban a családra szégyent hozó nőket büntetik ilyen kegyetlenül, de elég tágan értelmezik a szégyen kifejezést: annak számít ha valaki visszautasít egy jónak tűnő házassági ajánlatot, vagy urambocsá’ nem fiúgyereket hoz világra. Savazás lehet a büntetése annak a nőnek, aki visszautasít egy férfit, mert mégis hogy jön ő ahhoz. De büntettek már nőt így alacsonyabb kasztba tartozás vagy tanulás miatt is.

Évente kb. 400 nő hal bele ebbe az embertelen bánásmódba, minden második áldozat, és 70%-uk 18 évesnél fiatalabb. A tettesek só- vagy kénsavat használnak. Az államok ezért próbálják visszaszorítani az alapanyaghoz jutást, és több helyen szemet szemért elv alapján büntetik az ilyen támadást. Amelyek viszonylag újkeletűek: 1983 előtt nem jegyeztek fel ilyesféle atrocitásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik