Közélet

Kiderült, hány gyerekkel fajtalankodott a mohácsi rajztanár

iskolás (általános iskolás)
iskolás (általános iskolás)

Összesen 14, hat és nyolc év közötti kislánnyal erőszakoskodott. Az érintett gyerekek mind pszichés zavarokkal küzdenek.

A kisdiákokkal fajtalankodó mohácsi rajztanár – vagy ahogy sokan ismerik, Misi bácsi – ügyében szerdán született meg a jogerős ítélet. A pedagógus 2009-ben bukott le, azóta túl vagyunk egy nyomozáson, egy vádemelésen, az első- és másodfokú, majd a megismételt bírósági eljáráson, ám a részletekre mostanáig nem derült fény.

A korábbi hivatalos tájékoztatásban csak az állt, hogy a pedagógus a rajzszakkörök alatt, a tanteremben fajtalankodott alsós diáklányokkal. Tette mindezt úgy, hogy egyszer sem közösült velük. Csütörtökön azonban a Pécsi Törvényszék elárulta, pontosan hány áldozata is volt a pedofil pedagógusnak.

A lebukás szélén sem állt le

A vádlott a bíróság közlése szerint összesen 14 gyermeket molesztált. Az érintett diákok zöme 6 és 8 év közötti. Mindannyian lányok, akiket a tanár tudatosan választott ki. Az is kiderült, hogy a férfi folytatólagosan követte el a bűncselekményeket, vagyis a kiszemelt diákokkal többször is fajtalankodott. Volt olyan tanuló, akivel több mint egy éven keresztül erőszakoskodott. A törvényszék emellett „kitartó szándékról” is beszél, vagyis a férfi azután sem hagyta békén kiszemelt tanulóit, hogy a szűkebb környezetében lévők már tudtak néhány részletről. A bíróság szerint ezek mind súlyosító körülménynek tekinthetők.

Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Bíztak benne a szülők

A Pécsi Törvényszék súlyosító körülményként értékelte azt is, hogy a férfi szakmai képzettségét, bizalmi beosztását használta fel olyan bűncselekmények elkövetéséhez, melyeket éppen neki kellett volna megakadályoznia. Nem csupán szakmai tanári kötelezettségét szegte meg, tudatosan úgy alakította a szakköreit, hogy zavartalanul tehesse, amit eltervezett. A szülők ráadásul bíztak benne, úgy érezték, gyermekeik biztonságban vannak a felügyelete alatt. A kislányok koruk, éretlenségük miatt nem fogták fel, milyen súlyos bűncselekmény áldozatai lettek.

Az érintett kisdiákok mindegyike súlyos pszichés zavarokkal küzd a történtek miatt.

Betegsége miatt nyert éveket

A bíróság szerint a vádlott javára – mint enyhítő körülmény – mindössze az időmúlás, illetve az volt értékelhető, hogy betegsége miatt nehezen viseli a börtönéletet. Ugyanakkor a törvényszék úgy látja, a büntetés-végrehajtási keretek között is megfelelően kezelhetők.

A bíróság álláspontja az, hogy az általános megelőzés miatt – azaz annak érdekében, hogy Magyarországon a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő – a törvény szigorával kellett fellépni. A törvény szigora pedig tíz évet elérő szabadságvesztés kiszabását követelte volna meg. Ezt azonban mérsékelni kellett, elsősorban a tanár egészségi állapota miatt.

A férfi így jogerősen hét évet kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik