Közélet

Feljelentés a Horn-szobor meggyalázása miatt

horn gyula (horn gyula)
horn gyula (horn gyula)

Feljelentést tett kedden Horn Gyula Marcaliban lévő szobrának meggyalázása miatt az MSZP helyi szervezetének vezetője - tájékoztatta Harangozó Gábor, az MSZP Somogyi megyei elnöke és Harján Dávid, a párt országgyűlési képviselőjelöltje az MTI-t.

“Horváth Zoltán, a helyi szervezet elnöke a mai napon megtette a feljelentést a Marcali Rendőrkapitányságon, és bízunk benne, hogy a rendőrség mielőbb megtalálja az elkövetőt vagy az elkövetőket” – írták közleményükben az ellenzéki párt politikusai.

Magyarországgal szembeni támadás

Az MSZP marcali irodájának falán elhelyezett talapzaton álló mellszoborra hétfőre virradóan ismeretlenek “Pufajkát a pufajkásnak” felirattal egy kabátot és egy kötelet akasztottak.

Fotó: MTI

A közlemény kiadói ezzel kapcsolatosan úgy fogalmaztak: “megdöbbenéssel és felháborodással tapasztaltuk, hogy Horn Gyula egy hónapja, Marcaliban felavatott mellszobrát ismeretlen tettesek meggyalázták.”

Magyarország egykori miniszterelnöke méltán jelképezi Európában a demokratikus átrendeződést, így a kegyeletsértés nemcsak Horn Gyula és az MSZP elleni, hanem egész Magyarországgal szembeni támadás – tették hozzá.

Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek megerősítette a feljelentés tényét, hozzátéve, hogy az ügyben a Marcali Rendőrkapitányságon büntetőeljárást indult.

Kamerával figyelnék

A volt kormányfő mellszobrát október 5-én avatták fel, egykori privatizációs minisztere, Suchman Tamás kezdeményezésére.

Horn Gyula 1994 és 1998 között miniszterelnök, 1990 és 1998 között az MSZP elnöke volt. Életének 81. évében hosszan tartó, súlyos betegség után június 19-én hunyt el.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményben fejezte ki felháborodását a néhai miniszterelnök, pártelnök emlékét gyalázó bűncselekmény miatt, és azonnali rendőrségi vizsgálatot, valamint az elkövetők felelősségre vonását követelte.

Suchman Tamás az MTI-nek hétfő este telefonon azt mondta, határozattan elítéli azokat a szélsőjobboldali – információi alapján részint helyi, részint más településeken élő – rongálókat, akik meggyalázták Horn Gyula szobrát. “Eddig is szorgalmaztam, most azonban felgyorsítottam az előkészületeket annak érdekében, hogy a szobor védelmét kamerás megfigyeléssel biztosítsák” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik