Közélet

Elvonóra menne a crackes polgármester

Rob Ford torontói polgármester azon gondolkodik, hogy elvonókúrára vonuljon, miután egy videón részegen halállal fenyegetett meg valakit, egy másik szerint pedig crack kokaint szívott - jelentette ki pénteken a politikus ügyvédje.

Dennis Morris ügyvéd szerint védence több lehetőséget mérlegel, amelyek közül az egyik az elvonókúra. Maga a polgármester pénteken úgy nyilatkozott, hogy a lemondás lehetőségét nem vette fontolóra.

Ford pozíciója a jelek szerint megrendült. Ezt jelzi az is, hogy a NewsTalk 1010 torontói rádióadó megszűntette a politikus heti rendszerességgel sugárzott műsorát.

A polgármester hozzátartozói a kanadai médiának adott interjúikban ugyanakkor tagadták, hogy Rob Ford alkohol- vagy kábítószerfüggő lenne, viszont csaknem mindannyian arról beszéltek, hogy a jövő évi választásokig, amelyeken indulni kíván, meg kellene szabadulnia súlyfeleslegének legalább egy részétől.

A torontói városi tanács tagjai közül többen ugyanakkor Ford távozását sürgetik és arra kérik Ontario tartományt, hogy avatkozzon be ennek érdekében. A tartományi kormány ugyanakkor a jelek szerint tartózkodni kíván ettől.

Ford egy csütörtökön nyilvánosságra került videó tanúsága szerint erősen felindult állapotban, sűrűn káromkodva azzal fenyegetett meg egy ismeretlen, nem jelen lévő személyt, hogy agyonveri. A felvételt elsőként megosztó The Toronto Star napilap elismerte: nem tudni, hogy Ford fenyegetőzései kivel kapcsolatban és milyen szövegkörnyezetben hangzottak el. Kanada legnagyobb városának polgármestere bocsánatot kért a videofelvételért, amely szerinte “nagyon, nagyon részeg” állapotban ábrázolja őt.

Rob Ford kedden azt kényszerült beismerni egy hasonlóan kínos videó hatására, hogy crack kokaint szívott. A felvétel először májusban bukkant fel a médiában. A kokainkristályok élvezetéről készült videóval kapcsolatban Toronto első embere ugyancsak részegségre hivatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik